Tortilla w wersji fit. Zdrowa strona mocy.

tortilla fit

Tortilla w wersji fit była moim szczególnym wyznaniem. Przede wszystkim nie jest tak łatwo zrobić placek do tortilli. Prawdę mówiąc dwie pierwsze moje próby były nieudane i bardzo siadły mi na ambicję. Mogłam zrezygnować, ale postanowiłam, że nie wyjdę z mojej kuchni bez  tortilli w dłoni. Przy pierwszej próbie użyłam za mało wody, więc ciasto się nie zlepiło, a za drugim razem przytrzymałam ciasto za długo na patelni i placki wyszły za twarde. Można oczywiście kupić placki w sklepie i oszczędzić sobie nerwów, ale wtedy nie będzie zabawy.

TORTILLA W WERSJI FIT

Należy przygotować placki, sos i farsz.

tortilla fit

Jak zrobić ciasto do tortilli?

tortilla placki fitSkładniki na 5 placków średniej wielkości:

  • dwie szklanki mąki pełnoziarnistej
  • około 160 ml ciepłej wody (zwykła szklanka ma około 250 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę i sól i zalej ciepłą wodą. Na koniec dodaj olej. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym gnieć ciasto ręką przez kilka minut, aż będzie miasto konsystencję plasteliny. Ciasto możesz odstawić na kilkanaście minut.
  • Gotowe ciasto podziel według uznania. Ja podzieliłam na pięć porcji. Uformuj z każdej porcji kulkę, a następnie wałkuj aż do uzyskania cienkich placków w kształcie okręgu (oczywiście nie muszą mieć idealnego kształtu)
  • Najlepiej smaż placki na suchej patelni (z nieprzywierającą powierzchnią non-stick). Smaż z każdej strony przez 30-40 sekund. Pamiętaj! Jeśli będą smażyć się dłużej mogą wyjść zbyt twarde.

SOS DO TORTILLI

tortilla fit sosSkładniki:

  • opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Utrzyj czosnek na tarce (albo dobrze zgnieć) i dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym.

TORTILLA FARSZ

Składniki:

  • pół główki kapusty lodowej
  • jeden duży pomidor
  • jedną cebulę (średniej wielkości)
  • pół świeżego ogórka
  • pierś z kurczaka

Przygotowanie:

  • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki, dobrze przypraw i usmaż na patelni (najlepiej na oleju kokosowym).
  • Resztę składników pokrój i wymieszaj z kawałkami kurczaka.

Masz już placki, sos i farsz. Teraz nałóż na placek trochę sosu, farsz i ostrożnie go zwiń.

Smacznego ♥

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.