Jak zrobić dietetyczne batony bounty.

dietetyczny baton bounty

Po raz pierwszy spotkałam się z dietetycznym batonem bounty podczas oglądania programu kulinarnego w telewizji. I od razu pomysł wydał mi się genialny. Zawsze lubiłam batony bounty, dlatego musiałam natychmiast spróbować ich dietetycznej wersji. Oczywiście najważniejszy w tym przepisie jest smak kokosa, dlatego sporo tam „kokosowych” składników tj. wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz mleczko kokosowe. Przygotowanie nie jest trudne, ale troszkę pracochłonne. Trzeba się przede wszystkim pobawić w formowanie z koksowej masy batoników. Niewątpliwym plusem jest to, że można ten dietetyczny baton bounty traktować jako zdrową przekąskę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.  Wypróbowałam kilka przepisów, ale najbardziej spodobał mi się przepis z książki Ani Lewandowskiej „Zdrowe Gotowanie by Ann” (polecam tę książkę, można znaleźć fajne, zdrowe przepisy).




W przepisie potrzebne jest mleczko kokosowe w dość niewielkiej ilości – około 50 ml. W związku z tym, że standardowa puszka ma 400 ml i po otworzeniu może stać w lodówce do 4 dni, warto przed zrobieniem tych dietetycznych batonów bounty wyszukać jeszcze innych, ciekawych przepisów z użyciem mleczka, aby go nie zmarnować.

DIETETYCZNE BATONY BOUNTY

dietetyczny baton bountyCzas przygotowania: około półtora godziny (w tym godzina w lodówce)

Stopień trudności: średni

Składniki na 8-10 batoników:

na masę kokosową:

  • 200 gr wiórków kokosowych
  • 50 ml mleka koksowego
  • 5 łyżek oleju koksowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

plus na polewę

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao (prawdziwego, dobrej jakości)
  • 2 łyżki miodu bądź syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Olej kokosowy i mleko rozpuść w małym garnku (na małym ogniu) i wymieszaj.
  • Następnie dodaj wiórki kokosowe i miód (albo syrop klonowy). Dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Wstaw garnek z masą do lodówki na około godzinę – będzie wtedy łatwiej z masy formować batoniki.
  • Po godzinie wyjmij garnek z masą. Z masy formuj batoniki – mogą być podłużne (jak na zdjęciu) albo np. w formie kulek.
  • Aby przygotować masę czekoladową rozpuść 3 łyżki oleju kokosowego z 5 łyżkami kakao i 2 łyżkami miodu bądź syropu klonowego. Następnie polej uformowane batoniki masą. (możesz również rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i dodać trochę miodu – też wyjdzie masa czekoladowa)
  • Batoniki trzymaj w lodówce.

dietetyczny baton bountydietetyczny baton bountyDietetyczne batony bounty zrobione! 🙂

Smacznego ♥

Polecam też inne zdrowe słodkości:

ZDROWE, FIT SŁODKOŚCI

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

 

 

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.