Sałatka z awokado i granatem.

sałatka z granatem i awokado

Owoc granatu jest niezwykły, gdyż wypełniony jest licznymi, soczystymi nasionami i to właśnie one nadają się do jedzenia. Granat od wieków jest ceniony za swoje właściwości odżywcze, przede wszystkim poprawia jakość cery, jest świetnym uzupełnieniem diety oraz ma działania antyrakowe. Smak granatu naprawdę trudno pomylić z czymś innym, gdyż jest to połączenie słodyczy z rześką goryczą. Pestki granatu idealne są jako dodatek do mięs, soków, sosów, deserów, czy sałatek. No właśnie… ja wykorzystam je ostatnio do zrobienia pysznej kolacji. Tak oto powstała sałatka z granatem, pomidorami i awokado.

sałatka z granatem i awokadoSałatka z granatem, pomidorami i awokado

Składniki:

  • jedna sałata lodowa
  • jeden granat
  • jedno awokado
  • pół cytryny
  • łyżka miodu
  • kilka pomidorków koktajlowych albo 1 duży pomidor

sałatka z granatem i awokadoPrzygotowanie:

  • Sałatę pokrój na kawałki i umieść w misce. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (albo kawałki jednego dużego pomidora)
  • Awokado pokrój na małe kawałki np. paski i dodać do miski
  • Granat przekrój na pół i łyżką wybij nasiona. Jeśli nie uda się łyżką, trzeba będzie się pomęczyć dłonią.
  • Nasiona granatu dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj.
  • Do szklanki wyciśnij sok z połowy cytryny albo limonki i dodaj łyżkę miodu (płynnego). Wymieszaj cytrynę z miodem i polej nią sałatkę. Jeszcze raz wymieszaj sałatkę.

Smacznego ♥

Zapraszam na Facebooka:

sałatka z granatem i awokado

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.