Brownie z fasoli – zdrowe czekoladowe ciasto

brownie z fasoli fit

Myślałam nad zrobieniem brownie z fasoli od co najmniej kilku miesięcy i w końcu mi się udało! 🙂 Brownie przeznaczone jest przede wszystkim dla amatorów zdrowych słodyczy. Wiadomo, brownie nie jest tak słodkie jak to typowe (przepis na typowe brownie znajdziesz tutaj), ale składa się z zdrowych składników, dlatego można zjeść go bez większych wyrzutów sumienia. Jestem wielką fanką zdrowych, fit słodkości i staram się wypróbowywać każdy, ciekawy przepis. Jeśli Ty też lubisz zdrowe słodkości, myślę, że brownie z fasoli przypadnie Ci do gustu.

brownie z fasoli fitJak zrobić brownie z fasoli?

Składniki na brownie z fasoli na około 16-18 małych porcji:

na ciasto:

  • dwie puszki czerwonej fasoli (standardowej)
  • szklanka płatków owsianych – zmielonych na mąkę
  • 5 łyżek kakao
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na polewę:

  • pół gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki oleju kokosowego
  • łyżka miodu

Przygotowanie brownie z fasoli:

  • Odsącz na sitku dwie puszki fasoli i dokładnie opłucz. Poczekaj aż fasola trochę obeschnie.
  • Zmiel szklankę płatków owsianych w blenderze na mąkę.
  • Fasolę, mąkę z płatków owsianych, 5 łyżek dobrego kakao, 8 łyżek płynnego miodu, 5 łyżek oleju kokosowego oraz łyżeczkę proszku do pieczenia włóż do blendera i zblenduj na jednolitą masę. Można użyć blendera kielichowego albo ręcznego.
  • Gotowe ciasto przełóż do foremki  (jakieś mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Teraz przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z olejem kokosowym, dodaj miód. Gdy ciasto ostygnie polej je polewą.
  • Na koniec można udekorować czymś brownie np. malinami albo płatkami migdałowymi.

brownie z fasoli fitBrownie z fasoli już gotowe!!

Smacznego !!

Blog kulinarny Głodna Polka zawiera w sobie mnóstwo ciekawych przepisów – sprawdź! ♥

Zapraszam do polubienia bloga kulinarnego Głodna Polka na Facebooku:

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares