Mała szarlotka. Duża przyjemność.

mini-szarlotka

To jest jeden z moich ulubionych deserów z jabłkami. Prosty, słodki i wyglądała też całkiem fajnie 😉 Do jego zrobienia, oprócz składników potrzebne są małe miseczki żaroodporne, więc trzeba o tym wcześniej pomyśleć. Głównym składnikiem są oczywiście jabłka. Można użyć zwykłych jabłek, ale też idealnie nadają się kupne jabłka prażone np. Bakalland.

MAŁA SZARLOTKA

małaszarlotka

Składniki:

  • jabłka prażone – kilogram
  • łyżeczka cynamon
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • dwa opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Pokrój jabłka na  kawałki. W rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj jeden cukier waniliowy i jabłka. Smaż na dużym ogniu, często mieszając, przez około 4 minuty. Z zewnątrz jabłka powinny stać się miękkie, a wewnątrz jędrne. Na koniec dodaj trochę cynamonu. (Uwaga! Można również kupić słoik gotowych jabłek prażonych).
  • Przygotuj kruszonkę. 1/3 kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru i opakowanie cukru waniliowego wsyp do miski. Składniki wyrobić między palcami, aby powstała kruszonka.
  • Małe żaroodporne miseczki posmaruj masłem. Połóż na spód prażone kawałki jabłka, posyp odrobiną cynamonu i przykryj kruszonką.
  • Piecz w 170 stopniu Celsjusza przez około 20-25 minut.

 

SMACZNEGO!!! ♥

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.