Jak zrobić domowe mleko kokosowe. Hit!

jak zrobić mleko kokosowe

Mleko kokosowe robi furorę już od dobrych kilku lat. W kuchni południowo-azjatyckiej, zwłaszcza w Tajlandii,  jest jednym z głównych produktów. Do nas moda na mleko kokosowe rozpowszechniła się wraz z modą na zdrowe odżywianie. Mleko kokosowe często jest mylone z wodą kokosową, czyli płynem, który znajduje się wewnątrz kokosa. Tymczasem mleko wytwarzane jest z miąższu orzecha kokosowego – łączy się miąższ i wodę w odpowiednich proporcjach. Takie mleko bardzo przypomina w barwie zwykłe, krowie mleko. Mleko kokosowe jest białe, ma dość gęstą konsystencję i przede wszystkim kokosowy smak i zapach. Głównym składnikiem są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które słyną z wartości zdrowotnych.

Mleko kokosowe wykorzystywane jest w wielu przepisach, zwłaszcza tych prozdrowotnych i fit. Często zastępuje w nich zwykłe mleko krowie, a wiec jest dobrym zamiennikiem dla osób z nietolerancją laktozy. Kiedyś można było je dostać tylko w sklepach ze zdrową żywnością, a teraz niektóre sieci sklepów również mają je w swojej ofercie. Jednak zauważyłam, że są to tylko wybrane sklepy i nie zawsze są dostępne w sprzedaży. O ile bez większego problemu możemy dostać mleko kokosowe w dużych miastach (jeśli wiemy, gdzie szukać), o tyle w tych mniejszych miastach albo na wsi kupno jest już utrudnione. Dodatkowo może odstraszać cena mleka kokosowego, która w porównaniu ze zwykłym mlekiem nie jest taka mała. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się kupić mleko w sklepie, to warto zerknąć na jego skład – najlepiej jakby do jego wyprodukowania użyto tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Cukier i inne substancje słodzące, substancje stabilizujące i zagęszczające są niepożądane.

Mam jednak świetną wiadomość! Mleko kokosowe można przyrządzić samemu, w domu. Koszt wytworzenia takiego domowego mleka koksowego jest niski, znamy wszystkie składniki, a dodatkowo mamy satysfakcję ze zrobienia czegoś samemu. Otóż mleko kokosowe zrobimy ze zwykłych wiórków kokosowych i wody. Warto się zaopatrzyć w blender i gęste sitko, bądź gazę. W zależności od użytych proporcji wiórków kokosowych do wody, możemy wytworzyć gęste mleko albo takie w wersji light.

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

jak zrobić mleko kokosoweZ podanych proporcji uzyskasz około 600-700 ml mleka kokosowego o konsystencji mleka krowiego. Jeśli chcesz uzyskać gęstsze mleko, musisz użyć mniej wody. Takie mleko można trzymać w lodówce do trzech, czterech dni.




Czego potrzebujesz?

  • 200 gr wiórków kokosowych
  • litr wody – około cztery szklanki wody, najlepiej mineralnej
  • blender
  • miskę
  • sitko o gęstych oczkach

Przygotowanie:

  • Wsyp wiórki do miski i zalej litrem gorącej, ale nie wrzącej wody (np. z czajnika).
  • Przykryj czymś miskę np. ręcznikiem i odstaw ją na kilka godzin, może być na całą noc.
  • Po tym czasie przelej wodę z wiórkami do blendera i blenduj przez około minutę.
  • Następnie przygotuj sobie miskę i przelej zblendowane wiórki przez sitko o małych oczkach. Dociskaj wiórki łyżką, aby cała woda spłynęła do miski.  Zamiast sitka możesz użyć gazy.
  • Przelej mleko do szklanego naczynia i trzymaj w lodówce.
  • Mleko ma tendencję do rozwarstwiania się po jakimś czasie, dlatego przed użyciem warto je wymieszać.

jak zrobić mleko kokosowe

jak zrobić mleko kokosowe

jak zrobić mleko kokosowe

jak zrobić mleko kokosowe



Domowe mleko kokosowe gotowe !!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

jak zrobić mleko kokosowe

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Od kiedy nauczyłam się robić domowe mleko kokosowe to przygotowuję je na bieżąco. Uwielbiam <3

shares