Jak zrobić własny chleb pełnoziarnisty?

własny chleb pełnoziarnisty

Jak zrobić własny chleb pełnoziarnisty? To pytanie, które zadajmy sobie coraz częściej. Tak więc dzisiaj hit i niespodzianka, bo na blogu www.glodnapolka.pl pojawia się przepis na własny chleb pełnoziarnisty. Myślę, że każdy z nas powinien chociaż raz w życiu spróbować upiec własny chleb. Wiadomo, na co dzień nie ma czasu na pieczenie własnego chleba i wybieramy łatwą opcję, czyli odwiedzenie piekarni. Ale zdaję mi się, że jeśli choć raz spróbujesz upiec chleb, to z pewnością nie pożałujesz. Może nawet pieczenie własnego chleba stanie się rytuałem albo rodzinną tradycją.

Ja mam w rodzinie osobę, konkretnie ciocię, która piecze własny chleb i często obdarowuję nim członków rodziny i znajomych. Ja zawsze z utęsknieniem czekam na wielki bohen chleba od cioci. Ten aromat i smak własnoręcznie wypiekanego chleba nie sposób porównać to tych sklepowych.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do eksperymentowania w kuchni i skorzystanie z przepisu na pyszny chleb. Oczywiście należy pamiętać, że jest to chleb pełnoziarnisty, a nie ten stuprocentowo pszenny.

Jest to mój pierwszy chleb na tym blogu, ale obiecuję, że będzie jeszcze więcej przepisów na chleby, nie tylko pełnoziarniste, ale też inne.. Także znajdziecie więcej odpowiedzi na pytania typu „Jak zrobić własny chleb?”

JAK ZROBIĆ CHLEB PEŁNOZIARNISTY

własny chleb pełnoziarnisty

Składniki na chleb pełnoziarnisty:

  • 250 g mąki pszennej 500
  • 250 g mąki graham typ 1850
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki otręb żytnich
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni (zostawić kilka do ozdobienia)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ksylitolu (co to ksylitol – dowiesz się TUTAJ)
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 litra wody

Przygotowanie chleba pełnoziarnistego:

  • Drożdże rozpuść z jedną łyżką ksylitolu.
  • W misce połącz oba rodzaje mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, otręby i sezam. Na koniec dodaj sól, rozpuszczone drożdże i 0,5 litra letniej wody. Wymieszaj ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto ponownie wymieszaj i przełóż do naczynia, u mnie była to silikonowa, prostokątna forma z Ikei o wymiarach 16*27 cm, wysmarowana tłuszczem.
  • Poczekaj 10 minut, w tym czasie chlebek jeszcze wyrośnie i włóż do nagrzanego na 190/200 stopni piekarnika na około godzinę.
  • Chlebek powinien mieć ładny brązowy chlebek.

Smacznego!!

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

własny chleb pełnoziarnisty

własny chleb pełnpoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.