Wygląda jak zwykły sernik, ale smakuje jak pianka.

sernik

Przepisów na dobre serniki w Internecie, książkach kucharskich i domowych zeszytach jest mnóstwo, ale ten typ ciasta jest tak dobry, że warto próbować różnych jego wersji. Fani serników rozsiani są po całym świecie, więc jest to bardzo międzynarodowe ciasto. Ostatnio bardzo spodobał mi się japoński sernik, który jest bardzo delikatny i puszysty. Podejrzewam, że sernik japoński zrobię w następny weekend. Tym razem wykorzystałam przepis na sernik, który też jest delikatny i przypomina mi trochę piankę. Większość naszych polskich serników jest dość ciężka i jakby wilgotna – są pyszne, ale wersja piankowa jest miłą odmianą. Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest użycie osobno żółtek i białek, a nie całych jajek oraz dodanie śmietany kremówki. Sztywna piana z białek i kremówka sprawiają, że konsystencja tergo sernika robi się delikatna i nie ma mowy o jego „ciężkości”.

Podczas pieczenia sernik prawdopodobnie bardzo urośnie, ale jak to serniki mają do siebie opadnie po wyjęciu z piekarnika. Możesz po upieczeniu trzymać go jeszcze przez 30 minut w otwartym piekarniku -i tak opadnie, ale trochę mniej. Mimo że opadnie, to i tak będzie super smakował.

PRZEPIS NA DELIKATNY SERNIK





przepis na sernik puszystyCzas przygotowania: około 90 minut

Stopień trudności: średni

Składniki na większą tortownicę, około 27 cm:

  • 1 kg twarogu – z wiaderka, już zmielony
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 8 jajek – żółtka i białka osobno
  • jedno opakowanie budyniu (około 60 gr)
  • 250 ml śmietana kremówka 30 %
  • 3 płaskie łyżki maki pszennej
  • 100 gr masła

Przygotowanie:

  • Składniki najlepiej jakby były w temperaturze pokojowej. Jedynie śmietanę kremówkę warto wcześniej schłodzić.
  • Do miski wbij 8 żółtek, dodaj szklankę cukru i cukier waniliowy. Zmiksuj – ucieraj, aż powstanie jednolita, żółta masa. Następnie dodaj ser – łyżkami, a nie cały od razu. Dodając ser, cały czas ucieraj mikserem.
  • Kiedy ser będzie już utarty, dodaj roztopione masło, mąkę pszenną i budyń (proszek budyniowy) i zmiksuj.
  • Teraz w osobnych pojemnikach ubij sztywną pianę z 8 białek i bitą śmietanę z śmietany kremówki.
  • Powoli dodaj do masy pianę z białek – dodawaj łyżką i delikatnie wmieszaj w masę (nie mikserem, tylko łyżką). Następnie w ten sam sposób dodaj bitą śmietanę.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i posyp dno i trochę brzegi bułką tartą i wylej do niej masę.
  • Piecz w temperaturze około 170 stopniu przez około 70-75 minut – ustaw na pieczenie góra-dół, a nie termoobieg.
  • Po upieczeniu, uchyl lekko piekarnik i zostaw sernik na 30 minut, do wystudzenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika wierzch posyp cukrem pudrem.
  • Można podawać z sosem czekoladowym.

Smacznego ! ♥

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

przepis na sernik puszysty

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

przepis na puszysty sernik

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares