Makaron ze szpinakiem na mleczku kokosowym!

makaron ze szpinakiem

Z reguły do makaronu ze szpinakiem używałam zwykłej śmietany. Tym razem postanowiłam nieco zmienić smak tego dania, a konkretnie lekko je osłodzić i w tym celu wykorzystałam mleczko kokosowe. Dla wszystkim fanów szpinaku (a wiem, że jest ich niemało) taka kombinacja może być ciekawą odmianą, którą warto wypróbować.

 MAKARON ZE SZPINAKIEM NA MLECZKU KOKOSOWYM

makaron ze szpinakiemDla 2, 3 osób

Składniki:

  • opakowanie Baby Szpinak (dostępny np. w Biedronce)
  • puszka mleczka kokosowego – około 400 ml
  • duża garść pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • około 300 gr makaronu

Przygotowanie:

  1. Nalej trochę oleju na patelnię i rozgrzej. Wrzuć na rozgrzaną patelnię cały szpinak z opakowania. Duś pod przykryciem dobrych kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie obierz ząbki czosnku i dodaj do szpinaku, przeciskając przez praskę. Dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz (ilość wedle uznania).
  3. Wszystko zalej mleczkiem kokosowym i gotuj przez kolejne kilka minut, oczywiście co jakiś czas mieszając. Uwaga! Mleczko nie będzie po gotowaniu tak gęste jak śmietana.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy makaron będzie gotowy dodaj go do szpinaku i wymieszaj.
  5. Opcjonalnie możesz dodać trochę pestek słonecznika. Najlepiej prażonego (na suchą patelnię wrzuć pestki słonecznika i trzymaj pod przykryciem około minuty. Mieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, żeby nie przytrzymać pestek za długo na patelni, bo mogą się przypalić).

MAKARON ZE SZPINAKIEM NA MLECZKU KOKOSOWYM GOTOWY! SMACZNEGO!

 

makaron ze szpinakiemmakaron ze szpinakiem

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares