Masz ciasto francuskie? Wykorzystaj je na jedną z tych tart!

tarta

Chciałabym się tym razem podzielić trzema przepisami na wytrawne tarty. Choć każdy z nich jest inny i użyłam do nich różnych składników, to łączy ich jedno – jako spód wykorzystałam kupne ciasto francuskie. Dzięki gotowemu ciastu, przyrządzenie tarty staje się właściwie bardzo prostą sprawą. Tarta raczej rzadko pojawia się na polskich stołach, a szkoda, bo jest to smaczne i sycące danie dla całej rodziny, i stanowi odskocznię od dań z ziemniakami w roli głównej (chociaż nie mam nic do ziemniaków).

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw francuskich i kiedy raz zacznie się ją przyrządzać, szybko stanie się częstym gościem w naszej kuchni. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalną formę do tarty, można nawet kupić dwie formy – jedną standardową, czyli  dużą, a drugą mniejszą. Będąc wyposażonym w odpowiednią formę, można przystąpić do dzieła…

TRZY PRZEPISY NA TARTĘ!

♥♥♥

TARTA Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I FASOLKĄ

przepis na tartę tarta z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • jeden brokuł albo paczka mrożonych różyczek brokuła – około 450 gr
  • pół opakowania mrożonej żółtej fasoli szparagowej – wychodzi około 250 gr
  • pół pora
  • 3 jajka
  • śmietana 30 % 350 gr
  • sól i pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółty ser – 30 gr

Przygotowanie:

  • Pokrój pierś z kurczaka i usmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj pokrojonego pora i chwilę go podsmaż z kurczakiem.
  • Różyczki brokuła i fasolkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli brokuł jest świeży to odetnij pojedyncze różyczki brokuła i opłucz je pod bieżącą wodą. Ugotuj w osolonej wodzie (5 minut w gotującej się wodzie). Ugotowane różyczki włóż do bardzo zimnej wody na około jedną minutę.
  • Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie ostrożnie wyłóż formę ciastem, przyciskając go do dna i brzegów formy. Usuń wystające poza formę brzegi ciasta. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach.
  • W osobnej miseczce zmieszaj jajka i śmietankę. Dodaj sól i pieprz.
  • Na ciasto wyłóż fasolkę (na dnie), następnie brokuły z kurczakiem i porem. Wszystko zalej śmietanką.
  • Wierzch posyp startym żółtym serem. Tartę piecz przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza, bez termoobiegu.

 

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI

przepis na tartę tarta z łososiemSkładniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pięć jajek
  • 100 ml 30% śmietanki
  • trzy pomidory
  • 150 g wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorku
  • jedno opakowanie sera mozzarella
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Do miski wbij pięć jajek, 100 ml śmietanki oraz dodaj pieprz i sól. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto francuskie wyjmij z opakowania. Możesz dodatkowo rozwałkować (żeby było jeszcze cieńsze).
  • Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie ostrożnie wyłóż formę ciastem, przyciskając go do dna i brzegów formy. Usuń wystające poza formę brzegi ciasta.
  • Formę z ciastem możesz wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
  • Pokrój łososia i mozzarellę na kawałki.
  • Na cieście rozłóż łososia, mozzarellę, pomidory oraz posiekany szczypiorek. Zalej wszystko mieszanką z jajek i śmietany.
  • Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut przy 160 stopniach (termoobieg)
  • Możesz podawać na zimno lub na ciepło

TARTA Z POREM I BEKONEM

przepis na tartę tarta z poremSkładniki dla czterech osób:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jeden por
  • bekon – około 300 gr
  • dwa jajka
  • pęczek szczypiorku
  • żółty ser – około 300 gr
  • śmietanka 30 % – 200 gr

Przygotowanie:

  • Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie ostrożnie wyłóż formę ciastem, przyciskając go do dna i brzegów formy. Usuń wystające poza formę brzegi ciasta. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach.
  • Pokrój boczek na małe kawałki i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj do boczku pokrojonego na kawałki pora i smaż przez kolejne kilka minut.
  • W osobnej miseczce zmieszaj śmietankę i jajka. Dodaj sól i pieprz.
  • Na ciasto wyłóż boczek i kawałki pora, dodaj posiekany szczypiorek i zalej wszystko mieszanką śmietany i jajek.
  • Wierzch posyp startym serem. Sera powinno być na tyle dużo, aby przykryć całą tartę.
  • Piecz w termoobiegu przez 40-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne ciekawe przepisy:



Tarta z pieczarkami, youtube, konto: video-kuchnia.pl

Tarta ze szpinakiem, youtube, konto: Aggie

Tarta z cukinią i mozzarellą, youtube, konto: Uwaga babcia gotuje

Zapraszam do polubienia Głodnej Polki na Facebooku:

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares