
Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorkami cherry to przykład dania, które jest zdrowe, smaczne i przy okazji naprawdę bardzo sycące. Przygotowanie tej sałatki zajmie Wam jakieś 20 minut, ale obiecuję… będzie warto.
Dodatkowo zbliża się Wielkanoc, więc nie będzie problemu z zaopatrzeniem w jajka 🙂
SAŁATKA Z JAJKIEM, CIECIERZYCĄ I POMIDOREM
dla 3,4 osób
Składniki:
- jedna mała główka sałaty lodowej
- puszka ciecierzycy
- około 15 małych pomidorków typu cherry albo daktylowych
- trzy jajka
- jogurt naturalny – około 200 ml
- dwa ząbki czosnku
- limonka albo cytryna
- pieprz
Przygotowanie:
- Przekrój pomidorki na połówki, ułóż na blaszce do pieczenia, lekko popieprz i włóż do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Bez termoobiegu.
- Ugotuj na twardo trzy jajka, a następnie pokrój je na kawałki np. plastry.
- Pokrój sałatkę lodową i włóż pokrojoną do miski.
- Dodaj ciecierzycę, pomidorki i pokrojone jajko. Wymieszaj.
- Przygotuj sos. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, dwie łyżki soku z limonki albo cytryny i pieprz czarny. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj sos jogurtowy do miski i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj. Zanim poda się sałatkę, warto odczekać przynajmniej kilkanaście minut.
Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorem gotowa!! SMACZNEGO !!
Na blogu kulinarnym Głodna Polka znajdziesz inne przepisy na sałatki pod tym LINKIEM-KLIK – PRZEPISY NA SAŁATKI
Zapraszam do polubienia strony Głodnej Polki na Facebooku: