Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorem.

sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorkami cherry to przykład dania, które jest zdrowe, smaczne i przy okazji naprawdę bardzo sycące. Przygotowanie tej sałatki zajmie Wam jakieś 20 minut, ale obiecuję… będzie warto.

Dodatkowo zbliża się Wielkanoc, więc nie będzie problemu z zaopatrzeniem w jajka 🙂

 SAŁATKA Z JAJKIEM, CIECIERZYCĄ I POMIDOREM





sałatka z jajkiemczas przygotowania: 20 minut

dla 3,4 osób

Składniki:

  • jedna mała główka sałaty lodowej
  • puszka ciecierzycy
  • około 15 małych pomidorków typu cherry albo daktylowych
  • trzy jajka
  • jogurt naturalny – około 200 ml
  • dwa ząbki czosnku
  • limonka albo cytryna
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Przekrój pomidorki na połówki, ułóż na blaszce do pieczenia, lekko popieprz i włóż do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Bez termoobiegu.
  • Ugotuj na twardo trzy jajka, a następnie pokrój je na kawałki np. plastry.
  • Pokrój sałatkę lodową i włóż pokrojoną do miski.
  • Dodaj ciecierzycę, pomidorki i pokrojone jajko. Wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, dwie łyżki soku z limonki albo cytryny i pieprz czarny. Dobrze wymieszaj.
  • Dodaj sos jogurtowy do miski i dobrze wszystko ze sobą wymieszaj. Zanim poda się sałatkę, warto odczekać przynajmniej kilkanaście minut.

sałatka z jajkiem

 

sałatka z jajkiem

sałątka z jajkiem

sałatka z jajkiem

 

Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorem gotowa!! SMACZNEGO !!



Na blogu kulinarnym Głodna Polka znajdziesz inne przepisy na sałatki pod tym LINKIEM-KLIK – PRZEPISY NA SAŁATKI

 

Zapraszam do polubienia strony Głodnej Polki na Facebooku:

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares