Makaron ze szpinakiem i jajkiem na szybki obiad.

Makaron ze szpinakiem i jajkiem

Makaron ze szpinakiem i jajkiem… hm… na pierwszy rzut oka jakoś to jajko średnio pasuje do makaronu i szpinaku, ale tylko pozornie 😉 Danie przygotuje się właściwie w piętnaście do dwudziestu minut (jak większość dań z makaronem), więc nic tylko brać się do roboty. Niestety, nie dostałam już świeżego szpinaku, dlatego musiałam kupić mrożony.

makaron ze szpinakiemMAKARON ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

Składniki na makaron ze szpinakiem:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • opakowanie mrożonego szpinaku – około 450 g
  • śmietanka 18%- około 100 ml
  • puszka krojonych pomidorów
  • trzy ząbki czosnku
  • trzy jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem:

  • Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie ugotuj trzy jajka na twardo.
  • Na patelnię wylej trochę oleju albo oliwy i przełóż na nią mrożony szpinak. Smaż aż do całkowitego odmrożenia.
  • W małej miseczce wymieszaj 100 ml śmietanki, starty na tarce czosnek i dodaj kilka szczyp soli i pieprzu.
  • Do szpinaku dolej śmietankę, pomidory z puszki, makaron i wymieszaj. Smaż kilka minut.
  • Na koniec dodaj jajka.

Makaron ze szpinakiem i jajkiem gotowy!

Zapraszam też na stronę z przepisem na makaron ze szpinakiem i kurczakiem – KLIK oraz na stronę z przepisem na makaron ze szpinakiem na mleczku kokosowym

Makaron ze szpinakiem i jajkiem

makaron ze szpinakiemmakaron ze szpinakiemmakaron ze szpinakiem

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.