Ciasto marchewkowe fit. Najlepsze!

Ciasto marchewkowe fit. Bez cukru, za to z dodatkiem miodu lub syropu klonowego w wersji dla wegan. Dietetyczne, niskokaloryczne i zdrowe. A przy tym przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Za co kochamy ciasto marchewkowe?

To świetny przepis dla tych z nas, którzy dbają o linię, ale od czasu do czasu mają też ochotę na odrobinę naturalnej słodyczy. Przygotowane na razowej mące pełnoziarnistej, z dodatkiem soczystego ananasa i jabłka oraz zdrowych orzechów. Z pewnością zachwyci wszystkich domowników, w tym także dzieci. Cynamonowy aromat tego ciasta bez wątpienia sprawi, że będziesz wracać do tego przepisu. Nie tylko na co dzień, ale i od święta, kiedy ciasto to można wzbogacić o słodki lukier, czekoladową polewę lub przeciąć na pół i przełożyć je masą ze słodkiego serka mascarpone.

Jeśli chcesz, część cynamonu zastąpić możesz innymi korzennymi przyprawami. Sprawdzą się imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Jeśli natomiast zdecydujesz się na dodatek daktyli i rodzynek, możesz też zmniejszyć ilość miodu. Daktyle są bardzo słodkie i dodadzą ciastu wystarczającej słodyczy. Sprawdzi się do popołudniowej kawy, ale możesz je z powodzeniem zapakować także jako dodatek do lunchu w pracy, czy na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki razowej
  • 1,5 szklanki ulubionych orzechów (włoskich, pekan, nerkowca etc.)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 350 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • szczypta soli
  • ewentualnie część orzechów zastąpić można rodzynkami, daktylami, pestkami dyni

Ciasto marchewkowe fit – przepis:

Jajka wyciągnij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy, powinny chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej. Umyj je dokładnie, wbij je do misy miksera, następnie ubijaj do chwili, aż nie podwoją swojej objętości. Dodaj miód i powoli dolewaj olej, po czym ubijaj dalej na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i puszysta.

Zobacz też:  Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Obraną marchewkę zetrzyj na małych lub średnich oczkach tarki. Ananasa odsącz, następnie pokrój w drobną kostkę, podobnie obrane jabłko. Orzechy drobno posiekaj. Do misy z jajkami wsyp wiórki kokosowe, marchewkę, owoce i orzechy, po czym całość delikatnie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę, zmieszaj ją dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cynamonem (lub innymi przyprawami korzennymi). Połącz ze sobą zawartość obu naczyń. Mieszaj wszystko delikatnie tak, aby masa jajeczna nie opadła.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C, masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 45-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i dobrze ostudź przed podaniem. Na koniec możesz udekorować ciasto drobno zmielonymi orzechami.

Smacznego!

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: kwiecień 2021

Dodaj komentarz