Lubisz daktyle? Spróbuj ten słodki i zdrowy sos z daktyli.

sos z daktyli

Daktyle dla wielu osób to słodka przekąska, która idealnie zastępuje cukierki. Moja mama ostatnio przyznała, że często po nie sięga, gdy najdzie ją ochota na coś słodkiego, a nie chce opychać się czekoladą. A dlaczego warto jeść daktyle? Cóż, daktyle zawierają w sobie sporą dawkę cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne. Są dobrym źródłem energii i polecane są zwłaszcza osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Suszone daktyle pełne są potasu, żelaza, fosforu, magnezu, witamin PP, A, B1 i B2, błonnika – jak więc widać są słodką i przede wszystkim zdrową przekąską. Często polecane są osobom, które mają problemy trawienne.




Jeśli ktoś lubi smak daktyli, warto przygotować sobie specjalny sos z daktyli. Wystarczą tylko trzy składniki: suszone daktyle, woda i ewentualnie cytryna. Ja wykorzystuję ten sos do polania bananów, czasem ciast albo lodów. Sos z daktyli jest zdrowy, dlatego idealnie nadaje się do fit pomysłów np. do mrożonych owoców, sorbetów, czy dietetycznych lodów.

sos z daktyli

JAK ZROBIĆ SOS Z DAKTYLI?

Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut moczenia daktyli)

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • szklanka suszonych daktyli
  • woda
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowania:

  • Zalej suszone daktyle szklanką gorącej wody i mocz je przez 15 minut.
  • Po tym czasie przelej wszystko do blendera, najlepiej kielichowego. Dodaj łyżkę soku z cytryny i około 1/3 szklanki wody. Zblenduj. Blenduj tak długo, aż sos będzie jednolity. Jeśli sos wydaje Ci się za gęsty dodaj jeszcze wody.
  • Trzymaj w lodówce do kilku dni.

sos z daktyliSmacznego !!

sos z daktyliZapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku!

sos z daktyli

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares