Kanapki jako przekąski. Jakie wybrać pieczywo?

kanapka przekąski

Kanapki są najpopularniejszymi przekąskami. Raczej trudno znaleźć osobę, która powiedziałaby, że ich nie lubi. Hm… właściwie można nie lubić tego z czym podano kanapkę, ale nigdy samych kanapek:) Z reguły na imprezach podaje się kanapki z różnymi dodatkami, żeby trafić w gust każdego gościa. Te przekąski pojawiają się bardzo często na imprezach, gdzie zaproszono dużo dzieci i młodzieży, ponieważ młode osoby nie są raczej fanami wyszukanych przekąsek. Dobrze by było, gdyby kanapka jako przekąska była nieduża, kolorowa, ciekawie podana, no i przede wszystkim smaczna. Składniki powinni być do siebie dobrane i przede świeże.

Kanapki układa się rzędami na płaskich półmiskach lub tacach – w jednym rzędzie najlepiej podać  jeden rodzaj kanapek. Fajnie wyglądają kanapki o ciekawych kształtach np. trójkątne, kwadratowe, owalne – wprawdzie żeby wykroić z kromki takie kształty trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt jest tego wart.

kanapki przekąskiJakie pieczywo można użyć do kanapek?

  • Pieczywo pszenne zwykłe – z pewnością najpopularniejsze pieczywo. Wypiekane jest z mąki pszennej. Pieczywo pszenne to na przykład bagietki, bajgle, rogale, bułki paryskie, chleb graham, czy chleb pszenny baltonowski.
  • kanapki przekąskikanapki przekąski

  • Pieczywo żytnie – wypieka się je z mąki żytniej (czasem z niewielkim dodatkiem mąki pszennej, nie większym niż 10 %). Robi się je na zakwasie i dzięki temu jest dłużej świeże i tak szybko nie czerstwieje. Pieczywo żytnie to między innymi chleb razowy, wileński, staropolski. kanapki przekąski

  • Pieczywo mieszane – do wypieku tego pieczywa używa się zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, w różnych proporcjach. Wyróżnia się np. chleb nałęczowski, baltonowski, zakopiański.
  • kanapki przekąski

    Pieczywo chrupkie – z reguły wypieka się je z mąki żytniej w postaci dość cienkich płatków. Po wypieczeniu są suszone i nadają się do zjedzenia dłużej niż zwykłe pieczywo.kanapki przekąski


  • Maca – zwana inaczej pieczywem żydowskim, powstaje z mąki pszennej i wody, wypieka się bez drożdży. Jest to płaskie pieczywo o kształcie owalnym albo kwadratowym.

  • Pita – moim zdaniem ciekawy pomysł na kanapkę. Pita jest płaskim pieczywem, który po podgrzaniu otwiera się jak kieszonka. Tę kieszonkę napełnia się dowolnym nadzieniem. Wypieka się ją z mąki pszennej lub jęczmiennej.kanapki przekąski

  • Pumpernikiel – jest to bardzo ciemny, czasem nawet czarny razowy chleb, który powstaje z gruboziarnistej mąki żytniej, bardzo często z dodatkiem miodu, czy melasy.

  • Pieczywo ryżowe – jest to specjalne pieczywo, które wytwarza się z całych ziaren ryżu.

  • Krakersy – wprawdzie nie są pieczywem, ale również nadają się jako spód do kanapek. Krakers jest cienkim, wytrawnym ciastkiem, który ma dość ostry smak i z reguły jest solony.przekąski kanapki

Zapraszam do polubienia moje strony na Facebooku:

 

 

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.