Jak przechowywać mąkę i jak rozpoznać dobrą mąkę.

jak przechowywać mąkę

Jak przechowywać mąkę? Warto znać odpowiedź na to pytanie, ponieważ mąka może szybko się psuć. Termin przydatności mąki do spożycia wynosi 3-5 miesięcy (według producenta). Tymczasem mąka może zepsuć się szybciej, ponieważ bardzo łatwo wchłania wilgoć i obce zapachy i może zbijać się w grudy. Zagrożeniem są też szkodniki – raczej nikt nie chce widzieć u siebie w kuchni okropnych moli, które mogą rozmnażać się w mące. Niebezpieczne szkodniki to mól ziarniak, wołek zbożowy, rozkruszek mączny i mącznik młynarek.

JAK PRZECHOWYWAĆ MĄKĘ?

  • Mąkę powinno przechowywać się w suchym i zaciemnionym miejscu, czyli najpraktyczniej w zamkniętej szafce.
  • Warto trzymać ją w szczelnym pojemniku, aby mąka nie zwilgotniała – idealny byłby plastikowy pojemnik albo słoik. Można też nie przesypywać mąki ze sklepowego opakowania, ale warto zaopatrzyć się dobry klips, który szczelnie zamknie takie opakowanie.
  • Szkodniki nie przepadają za zapachem liści laurowych, więc warto położyć kilka listków laurowych w pobliżu mąki.
  • Można też samemu robić mąkę – należy wtedy kupić kupić całe ziarna i zaopatrzyć się w młynek do zboża. Taka mąka ma większą wartość odżywczą, ale ze względów praktycznych mało kto decyduje się na taką opcję.

jak przechowywać mąkę

 

jak przechowywać mąkę

jak przechowywać mąkę




JAK ROZPOZNAĆ DOBRĄ MĄKĘ?

  • zapach – zapach powinien być łagodny i przyjemny. Rozgrzej dłonie np. pocierając o siebie i wtedy ją powąchaj. Gdy mąka jest lekko ciepła łatwo rozróżnić „obce”, czyli niepożądane zapachy. Jeśli wyczujesz zapach stęchlizny mąka nie nadaje się do spożycia.
  • wilgoć – możemy ją sprawdzić przez ściśnięcie mąki w dłoni. Jeśli po otworzeniu dłoni mąka się rozsypie jest w porządku, a jeśli zachowany kształt nadany przez naszą dłonią, wtedy może być już zbyt wilgotna.
  • smak – można też sprawdzić smak. Gorzki smak może wskazywać na jełczenie tłuszczów zawartych w mące albo w ziarnach przeznaczonych do produkcji mąki obecne były też chwasty. Jeśli wyczujesz dziwny smak i zapach miodu, to prawdopodobnie mąka zakażona jest szkodnikiem – rozkruszkiem zbożowym.

Sprawdź jakie są rodzaje i typu mąki. Nie tylko pszenna i żytnia!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares