Przepis na elastyczne naleśniki. Do łatwego zwijania.

przepis na naleśniki elastyczne

Dzisiaj trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby naleśników (choć nie wątpię, że takie istnieją) i każda z tych osób prawdopodobnie ma swój ulubiony rodzaj. W końcu nie każdy naleśnik jest taki sam, tak jak nie każdy przepis i sposób wykonania jest taki sam. Niektórzy lubią cienkie i chrupkie, inni puszyste i miękkie, jeszcze inni coś po środku 🙂 Z reguły lubimy dokładnie takie jakie robiła nam babcia albo mama w dzieciństwie. Często też babcia albo mama dodawały sekretny składnik, oprócz miłości oczywiście, który sprawiał, że były wyjątkowe. Może to była łyżka masła, miodu albo jogurtu albo może jeszcze coś zupełnie innego. Ja osobiście uwielbiam naleśniki i na tej stronie mam zamiar dać całkiem sporo przepisów na naleśniki. Dzisiaj przepis na naleśniki, które są stosunkowo puszyste (ale bez przesady) i przede wszystkim elastyczne i łatwo się zawijają. O co chodzi z tym łatwym zwijaniem? Niektórzy lubią jak ich naleśnik łatwo się zwija (mój dziadek był fanem zwijania naleśników), ale też jeśli ktoś chce zrobić np. zapiekane naleśniki z jakimś ciekawym farszem, to elastyczność jest bardzo pożądaną cechą:)




PRZEPIS NA NALEŚNIKI, KTÓRE ŁATWO SIĘ ZWIJAJĄ

przepis na naleśnikiCzas przygotowania: około 30 minut (w tym 15 minut ciasto powinno odstać w lodówce)

Stopień trudności: łatwe

Składniki na około 6 naleśników:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • dwie łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka oleju

przepis na naleśniki elastyczne

Przygotowanie:

  • Do miseczki wbij dwa jajka i rozbełtaj je trzepaczką (tak jak na zdjęciu poniżej). Dodaj cukier i sól i  zmieszaj z jajkami.
  • Następnie dodaj szklankę mleka i przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj.
  • Na koniec dodaj wodę gazowaną i łyżkę oleju. Wymieszaj.
  • Przykryj czymś miseczkę np. ręcznikiem papierowym i odstaw na 15-20 minut do lodówki.
  • Smaż na patelni, z obu stron przez kilkanaście sekund. Ja smażę zawsze na oleju rzepakowym albo kokosowym. Możesz spróbować smażyć na suchej patelni, ale ja jednak zawsze wolę dodać kapkę oleju 😉

Smacznego !

przepis na naleśniki elastyczne

przepis na naleśnikiZapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares