Pieczone bataty z serem ricotta. Na zdrowie!

bataty z serem

Gdy pierwszy raz spróbowałam bataty, to stwierdziłam, że nie za bardzo mi smakują. Wyglądają jak czerwone ziemniaki, a smakują jak bardzo słodkie marchewki. Ale z czasem się do nich przekonałam. Przede wszystkim batat najlepiej smakuje doprawiony odpowiednimi przyprawami. Według mnie idealnie komponuje się z przyprawami tj. słodka albo ostra papryka, czy chili, a także z niektórymi ziołami. Dodatkowo wolę go pieczonego, niż gotowanego i zdecydowanie w skórce. Batat jest pełen witamin, szczególnie jest bombą beta – karotenową, dlatego jedząc go, mam poczucie, że zrobiłam coś dobrego dla swojego organizmu.

Dzisiaj, skomponowałam batat z jednym z moich ulubionych włoskich serków, czyli serem ricotta. Ser ricotta ma delikatny, kremowy smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to niedojrzewający ser twarogowy, który wytwarzany jest z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjnie z koziego. Słowo ricotta znaczy po włosku „podwójnie warzony”. Ser ten zawiera w sobie bardzo dobrze przyswajalne białko i dużą dawkę wapnia.

Na koniec dodałam sporą ilość natki pietruszki, czyli swojskiej roślinki, pełnej witaminy C (zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe) oraz prowitaminy A, chlorofilu,  wapnia, sodu, magnezu i żelaza.

A więc, smacznego i na zdrowie !! ♥

PIECZONE BATATY Z SEREM RICOTTA I NATKĄ PIETRUSZKI

bataty z serem ricotta

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki dla dwóch osób:

  • jeden bardzo duży batat albo dwa mniejsze
  • ser ricotta – 100gr (około pół tradycyjnego opakowania)
  • natka pietruszki
  • przyprawy: słodka papryka, chili, sól, pieprz
  • limonka albo cytryna
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Umyj dobrze bataty, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój je na małe kawałki.
  • Pokrop blaszkę oliwą z oliwek i rozłóż bataty. Posyp je odrobiną słodkiej papryki, solą, pieprzem i chili (chili tylko troszkę).
  • Bataty piecz przez około 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.
  • Bataty wyłóż na talerz i rozkrusz na nie ser ricotta.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Całość skropl sokiem z limonki albo cytryny (około 2 łyżek soku).

bataty z serem

battay z serem

 

bataty z serem




BATATY Z SEREM RICOTTA gotowe!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

bataty z serem

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Lubię te ziemniaki, przeważnie gotuję na parze i serwuję z dipem czosnkowym. Twoja wersja też mi się podoba i zapewne skorzystam z Twojej propozycji:0

shares