Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorami w sosie jogurtowo – czosnkowym

sałatka z brokułami

Proste składniki, dużo witamin i wartości odżywczych, fantastyczny smak, czyli sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorami, polana sosem jogurtowo – czosnkowym. U mnie sprawdziła się na kolacje, ale równie dobrze może być dodatkiem do obiadu.

Sałatka z brokułami, jajkiem i pomidorami

sałatka z brokułami, jajkiem i pomidoramiSkładniki (dla 3,4 osób):

  • jeden brokuł
  • jeden pomidor
  • trzy jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • koperek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • jogurt naturalny
  • dwa ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Zapraszam do odwiedzenia strony promującej moją książkę „Tożsamość wroga” – KLIK

książka młodzieżowaPrzygotowanie:

  • Odetnij pojedyncze różyczki brokuła i opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
  • W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej szczyptę soli, łyżkę cukru i kilka kropel z cytryny. Do gotującej się wody wsyp różyczki z brokuła i gotuj przez 5 minut.
  • Ugotowane różyczki włóż do bardzo zimnej wody na minutę, a potem umieść je w misce.
  • Ugotuj trzy jajka na twardo i pokrój na kawałki. Dodaj do miski.
  • Do różyczek i jajka dodaj trzy łyżki kukurydzy z puszki, pokrojony pomidor i pokrojoną połówkę cebuli. Delikatnie wszystko wymieszaj.
  • Teraz przygotuj sos… Do opakowania jogurtu naturalnego dodaj posiekany koperek, sól, pieprz oraz wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Wymieszaj.
  • Sosem polej sałatkę.

Smacznego ♥

Zapraszam do polubienia strony na Facebooku:

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.