Jak zrobić własne, domowe masło? Tylko jeden składnik! ;)

jak zrobić masło

Domowe masło robione w dzieciństwie przez moją babcię smakowało cudownie. Oczywiście babcia wykorzystywała do zrobienia masła śmietanę z własnego gospodarstwa. Wtedy wystarczyła tylko kromka chleba, posmarowanego masłem, i człowiek był szczęśliwy 😉 To właśnie dzięki tamtym czasom smak masła kojarzy mi się  z jakością i zdrowiem.

Dzisiaj chcę pokazać jak można samemu zrobić masło. Niestety, większość ludzi nie ma dostępu do śmietany prosto od rolnika, dlatego wykorzystamy śmietanę, dostępną w naszych sklepach. Tak, wystarczy kupić jedynie śmietanę – śmietanę kremówkę o zawartości tłuszczu 30 %-36 %. Im wyższy procent tłuszczu, tym lepiej.

Satysfakcja ze zrobienia własnego masła gwarantowana 🙂

JAK ZROBIĆ DOMOWE MASŁO?

jak zrobić masło

Co Ci będzie potrzebne?

  • śmietana kremówkę 30% – 36% – z 330 ml śmietany wyszło mi około 100 gr masła.
  • urządzenie do ubijania – mikser albo robot kuchenny. Fajnie jest użyć miksera ze specjalną końcówką do ubijania bitej śmietany (jak na zdjęciu).

Przygotowanie domowego masła:

  • Wlej śmietanę do wysokiej miski albo innego pojemnika. Najlepiej użyć śmietany w temperaturze pokojowej, bo zimna dłużej się ubija.
  • Zacznij miksować na średnich albo wysokich obrotach. Trzeba będzie ubijać około 10 – 15 minut. Uwaga! Ubijana śmietana będzie cały czas zmieniać swoją konsystencję. Po pierwszych kilku minutach płynna śmietana zamieni się bitą śmietanę (powstrzymaj się i jej nie zjedz 😉 ). Następnie bita śmietana zamieni się w maślankę z wyraźnie oddzielonymi grudkami tłuszczu. To właśnie te grudki tłuszczu to nasze masło.
  • Kiedy dojdziesz do etapu maślanki z grudkami, wyłącz mikser i przygotuj sobie sitko.
  • W osobnej misce umieść sitko i przełóż na nie masło (maślanka się odsączy).
  • Maślankę można wylać albo wykorzystać dalej np. wypić ją albo dodać do koktajli. Maślanka jest rzadsza niż ta w sklepach.
  • Odsączone z maślanki grudki uformuj w kulkę albo cylinder. Podczas formowania lekko poduś grudki, aby odsączyć je z resztek maślanki. Możesz też masło przełożyć do miski z zimną wodą i wtedy „wyduszać” masło z maślanki.
  • Gotowe masło domowe przełóż do maselnicy albo innego odpowiedniego pojemniczka. Możesz je przechowywać w lodówce.

Uwaga! Istnieje tez drugi sposób na zrobienie domowego masła. Wystarczy zwykły słoik. Przelej śmietanę do słoika i bardzo dobrze zakręć. Zacznij mocno potrząsnąć. W pewnym momencie, gdy śmietana jest mocno ubita, potrząsanie jest trudne, ale mimo to trzeba potrząsać dalej. Należy potrząsąć przez kilkanaście minut. Moim zdaniem jest to opcja raczej dla mężczyzn, gdyż trzeba w to całe potrząsanie włożyć trochę siły 😉

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

jak zrobic domowe masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło

jak zrobić masło?

jak zrobić masło

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares