Ciasteczka owsiane

ciastka owsiane przepis

Przepis na chrupiące ciasteczka owsiane.

Rzadko robię jakiekolwiek ciastka, wolę robić ciasto, ale jak już robię, to głównie te z płatkami owsianymi. Nie wiem, jest coś w płatkach owsianych, co idealnie nadaje się do zrobienia dobrych ciasteczek. Ciasteczka są aromatyczne i idealne na słodką przekąskę.

Ciasteczka owsiane są nie tylko dobrą i szybką przekąską, ale też są doskonałe do wspólnego gotowania z dziećmi. Pamiętam, że jako dziecko robiłam często z siostrą takie ciastka, a nasza babcia tylko się przyglądała.

Ciasteczka z tego przepisu powinny wyjść chrupiące i raczej dość twarde, trochę jak ciastka ze sklepu. Jeśli więc ktoś lubo miękkie ciastka owsiane, to ten przepis nie jest dla niego.

ciastka owsiane przepisJAK ZROBIĆ CIASTKA OWSIANE?

Składniki na około 30 małych ciasteczek:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie powyższe składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem. Ciasto ma być gęste.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nabieraj porcję wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformuj kulkę, połóż ją na papierze i dociśnij łyżką, aby spłaszczyć kulkę.
  • Piecz w temperaturze 185 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia.

Ciastka owsiane gotowe!

Zapraszam też na ciastka owsiane bez cukru – KLIK!

Zapraszam do odwiedzenia strony promującej moją książkę „Tożsamość wroga” – KLIK

książka młodzieżowaciastka owsiane przepis

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.