Zupa dyniowa. Krem na bulionie.

zupa dyniowa krem

ZUPA DYNIOWA…

Kolejny fajny przepis z dynią w roli głównej. Zupa krem z dyni jest jedną z najsmaczniejszych zup jakie jadłam i jak tylko chce mi się walczyć z obieraniem dyni to ją sobie przygotowuję. Zupa jest aksamitna, słodka, rozgrzewa i świetnie wpisuje się w jesienne klimaty. Warto ją serwować z grzankami albo pajdami chleba. Słyszałam nawet, że niektórzy uwielbiają do zup dyniowych dodawać trochę ryżu albo klusek.

W poniższym przepisie trzeba wykorzystać bulion, czyli wywar warzywny, który jest świetną bazą do zup. Jeśli natomiast szukasz przepisu bez bulionu a zamiast dyni, chcesz wykorzystać kabaczek zapraszam tutaj: ZUPA KREM Z KABACZKA – KLIK.  

Zupy dyniowe są też ucztą dla oka – ich złoto-pomarańczowy kolor przyciąga wzrok ♥

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

Zupa dyniowa kremZUPA DYNIOWA. KREM NA BULIONIE

SKŁADNIKI – ZUPA KREM Z DYNI:

  • dynia – 1/2 małej sztuki
  • marchew – 4 sztuki
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • bulion – 1 litr
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa – około 2 łyżek
  • sól, pieprz, curry, kurkuma – do smaku
  • grzanki – do podania

PRZYGOTOWANIE  – ZUPA KREM Z DYNI:

  • Obraną marchew i ziemniaki ugotuj w bulionie do miękkości
  • Obraną dynię pokrój, ułóż na blasze i piecz około 20 minut w temperaturze około 180 stopni.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie.
  • Marchew, ziemniaki zmiksuj z dynią, cebulą i bulionem na gładki krem.
  • Dopraw wszystko do smaku według własnego uznania.
  • Warto podać z grzankami.

Smacznego !!

Zupa dyniowa krem

 

 

zupa dyniowa krem

 

 

 

zupa dyniowa krem

zupa dyniowa krem

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.