Złote mleko, czyli indyjski napój zdrowia

złote mleko zdrowy napój

Złote mleko to nazwa napoju wywodzącego się z medycyny indyjskiej. Ma właściwości zdrowotne, podobno ma działania rozgrzewające, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwdepresyjne. Jest także fenomenalne przy ochłodzeniu organizmu (dlatego, że wykazuje właściwości rozgrzewające). Złote mleko efekty przynosi po kilku dniach regularnego spożycia. Warto dodać, że ten napój stosowany jest podczas przeziębienia – łagodzi ból i chrypkę.

Złote mleko jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Na pewno spodoba się każdemu, kto uwielbia korzenny smak. Pierwotnie, aby przyrządzić złote mleko używano zwykłego krowiego mleka, natomiast dzisiaj zaleca się użycie mleka roślinnego. Przy przygotowaniu złotego mleka nie należy zapominać o  miodzie, który sam w sobie ma dużo właściwości zdrowotnych.

Proporcje podane w poniższym przepisie są tak naprawdę „na oko”.

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

Przepis na rozgrzewający napój z dyni znajdziesz TUTAJ!

ZŁOTE MLEKO – KUCHNIA INDYJSKA

złote mleko zdrowy napój

Składniki na złote mleko:

  •  mleko roślinne – 1 szklanka
  •  mały korzeń imbiru
  • mały korzeń kurkumy
  •  szczyptę cynamonu
  •  kilka goździków
  •  miód (według uznania)

Przygotowanie złotego mleka:

  •  W garnku podgrzej mleko, a następnie dodaj starty korzeń kurkumy i imbiru. Złotego mleka nie powinno się gotować.
  •  Następnie dodaj goździki i cynamon.
  •  Przecedź przez sito.
  •  Na sam koniec, gdy mleko przestygnie (będzie na wpół chłodne) dodaj miód i wymieszaj.

ZŁOTE MLEKO GOTOWE!

złote mleko zdrowy napój
złote mleko zdrowy napój
złote mleko zdrowy napój
złote mleko zdrowy napój
Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.