Zielony koktajl z jarmużem, czyli zielone też pyszne!

zielony koktajl z jarmużem

Ostatnio robiłam zielony koktajl z roszponką, a tym razem przyszła kolej na jarmuż. Choć prozdrowotne właściwości jarmużu były znane już w Starożytności, część osób traktuje go jako roślinę… ozdobną. Tymczasem jarmuż jest pełen błonnika, witamin (głównie C i K), wapnia, potasu, białka, beta-karotenu, luteiny, czy przeciwutleniacza – sulforafanu. To właśnie sulforafan ma dość silne właściwości przeciwnowotworowe.

Oczywiście w tym przepisie jarmuż jest podstawą, czy inaczej bazą całego koktajlu, ale wyjątkowego smaku koktajlowi nadają odpowiednie dodatki tj. banan, jabłko,imbir, limonka, miód, czy kiwi. Zielone koktajle mają to do siebie, że mogą odpychać i zniechęcać kolorem, jednak warto się przełamać i przekonać się, że taki napój jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. No, i dodaje więcej energii niż jedna mocna kawa.

ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM

zielony koktajl z jarmużem

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki dla dwóch osób:

  • trzy szklanki jarmużu
  • jeden banan
  • jedno kiwi
  • jedno jabłko, ze skórką
  • kawałek startego imbiru (około pół centymetra) – opcjonalnie
  • łyżka płynnego miodu
  • sok z połowy limonki
  • dwie szklanki wody

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieść w blenderze i dobrze zblenduj.

A przepis na zielony koktajl z roszponką znajdziesz tutaj:

http://www.glodnapolka.pl/pyszna-witaminowa-bomba-czyli-zielone-smoothie/

zielony koktajl z jarmużem




zielony koktajl z jarmużem

zielony koktajl z jarmużem

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares