Zdrowa lemoniada. Z arbuza.

lemoniada z arbuza

OK. Nie jestem pewna czy ten napój mogę nazwać lemoniadą, w końcu tradycyjną lemoniadę przygotowuje się na bazie cukru, soku z cytryny i oczywiście wody, ale nie zmienia to faktu, że jest pyszny, orzeźwiający i idealny na lato. A dodatkowym plusem jest to, że nie dodaje się do niego cukru. Wystarczą tylko trzy owoce, czyli arbuz, pomarańcza i limonka.

Arbuz ma w sobie tylko wody (ma w sobie około 90 procent wody), że nie potrzeba jej dodawać do tego napoju. Warto wiedzieć, że arbuz zawiera w sobie dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia oraz cytruliny, czyli aminokwasu, który wspomaga pracę naszego serca ♥♥♥

lemoniada z arbuza

Jak przygotować zdrową lemoniadę

na około jeden litr napoju

Składniki na lemoniadę:

  • około kilogram arbuza
  • dwie słodkie pomarańcze
  • jedna limonka
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  • Usuń z arbuza pestki i pokrój go na mniejsze kawałki.
  • Kawałki arbuza (oczywiście bez skórki ;))  umieść w blenderze.
  • Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy (jak nie mamy wyciskarki można użyć szklankę kupnego soku z pomarańczy). Sok dodaj do blendera.
  • Wyciśnij sok z limonki i dodaj do blendera.
  • Wszystko zblenduj.
  • Warto podawać sok z kostkami lodu.

 

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

lemoniada z arbuza

lemoniada z arbuza

lemoniada z arbuza

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.