Zapiekane jabłka z owsianą kruszonką.

jabłka kruszonka

Zapiekane jabłka z kruszonką z płatków owsianych idealnie wpisują się w kategorię zdrowych słodkości. Są naprawdę pyszne i idealnie zaspokajają głód na coś słodkiego. Najważniejsze są tutaj jabłka (które można zastąpić innym ulubionym owocem np. malinami, truskawkami, borówkami, mango, wiśnie, czereśnie) i płatki owsiane, a zamiast cukru użyto słodkiego, zdrowszego syropu klonowego. Zapiekane jabłka z poniższych zdjęć są dziełem mojej przyjaciółki i zostały bardzo szybko zjedzone 😉

Zapiekane jabłka z owsianą kruszonką

zapiekane jabłka z kruszonkąCzas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki na cztery, małe desery:

  • dwa duże jabłka
  • szklanka płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • syrop klonowy albo daktylowy- dwie łyżki
  • olej kokosowy – dwie łyżki
  • łyżeczka soku z cytryny





Przygotowanie:

  • Jabłka obierz i pokrój na plastry.
  • Za pomocą blendera (najlepiej ręcznego) rozdrobnij lekko płatki owsiane (nie powinny być dokładnie rozdrobnione). Przełóż płatki do miseczki i dodaj dwie łyżki syropu klonowego, dwie łyżki oleju kokosowego i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko wymieszaj.
  • Na dno żaroodpornego naczynka ( u mnie kokilka), wcześniej lekko nasmarowanego masłem ułóż pokrojone na kawałki jabłka, a na jabłka kruszonkę. Całość oprósz lekko cynamonem.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopniu Celsjusza przez około 25 minut.

zapiekane jabła z kruszonkązapiekane jabłka z kruszonkąSmacznego !!

zapiekane jabłka z kruszonką

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares