Zakwas z buraków. Genialny sposób na wzmocnienie odporności.

zakwas z buraków

Zakwas z buraków to idealny środek na wzmocnienie odporności, jak również poprawę wyników krwi. Zakwas z buraków jest znany w mojej rodzinie od wielu lat, zresztą nie tylko w mojej rodzinie – jest popularny w całej Polsce. Gdy pojawiały się jakieś pierwszy oznaki osłabienia organizmu babcia wyciągała z szafy zakwas z buraków.

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut, a cieszyć się nim będziesz na długo. Polecam picie zakwasu nie tylko od Święta (zakwas jest świetny do zrobienia barszczu na Wigilię), ale i na co dzień. Polecany jest zwłaszcza teraz, w okresie kiedy potrzebujemy wzmocnić naszą odporność.

Uwaga! Zakwas z buraków to nie to samo co sok z buraków! Zakwas ma inne właściwości niż surowy sok. O ile zakwas możemy pić mniej więcej co drug dzień, to picie surowego soku z buraków, szczególnie w jakiś większych ilościach i zbyt często może się skończyć problemami z przewodem pokarmowym.

zakwas z burakówDLACZEGO WARTO POSTAWIĆ NA BURACZKI I ZAKWAS?

1. Buraki zawierają cenne minerały i witaminy;

2. Oczyszczają i wzmacniają krew – zalecane przy leczeniu niedokrwistości;

3. Mają właściwości antyoksydacyjne;

4. Obniżają wysokie ciśnienie krwi;

5. Wzmacniają wytrzymałość i wydolność;

6. Pozytywnie działają w profilaktyce nowotworów;

7. Zakwas polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii;

8. Obniżają poziom złego cholesterolu;

9. Poprawiają koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy;

10. Odkwaszają organizm;

11. Wspomagają pracę wątroby i nerek;

12. Zawierają dużo kwasu foliowego;

13. Zakwas dodaje siły i witalności.

Przepis na domowy zakwas z buraków

Składniki:

10 buraków średniej wielkości

2 litry przegotowanej, ostudzonej wody z 2 łyżkami soli

6 sztuk ziela angielskiego

6 ząbków czosnku

3 liście laurowe

szczyptę czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Kupić dobre buraczki.

Buraczki obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki (około 5 części). Włożyć je do szklanego naczynia na zmianę z podanymi wyżej przyprawami i czosnkiem. Ważne, aby przyprawy i czosnek umieścić pomiędzy buraczkami, a nie wrzucać na wierzch.

Całość zalać wodą z solą, aby wszystko zostało przykryte! Naczynie przykryć przykrywką i odłożyć w ciemne, ciepłe, suche miejsce. Dodatkowo przykryć naczynie ścierką, związać sznurkiem i odstawić na 6 dni.

Po upływie 6 dni, przecedzić zakwas i wlać do słoiczków. Gotowy zakwas przechowywać w chłodnym miejscu.

Jak pić zakwas z buraczków?

Tradycyjnie wskazuje się, aby pić pół szklanki co drugi dzień. Można też spożywać pewnymi cyklami – pół szklanki codziennie przez tydzień i tydzień przerwy.

Uwaga! Diabetycy oraz osoby z kamicą nerkową powinny unikać zakwasu z buraczków.

zakwas z buraków

 

 

 

 

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.