Trufle kokosowe, czyli domowe słodycze. Dwa składniki.

trufle kokosowe domowe słodycze

Trufle kokosowe składają się dosłownie z dwóch składników:  mleka skondesowanego i wiórków kokosowych i wyglądają jak popularne Rafaello. Przepis pochodzi z książki kulinarnej Po prostu po włosku, której autorkami są trzy siostry Michela, Emanuela i Romina Chiappa.

Są bardzooo słodkie i polecam je zwłaszcza osobom, które lubią mocno słodkie rzeczy. Ja osobiście nie jestem fanką mega słodkich rzeczy typu toffi czy karmel, a te trufle kokosowe zaliczam do tej samej kategorii 🙂 Wystarczyło, że zjadłam dwa takie trufle do kawy i byłam „pełna” i nasycona przez kilka następnych godzin.

Trufle kokosowe idealnie nadają się na imprezy gdzie są dzieci. Właściwie dzieci bez problemu mogą je same przygotować.

Więcej o książce Po prostu po włosku można przeczytać pod tym LINKIEM

Trufle kokosowe domowe slodycze

TRUFLE KOKOSOWE

Składniki na około 50 kulek:

  • 400 g skondensowanego mleka
  • 350 g wiórków kokosowych

Ja zrobiłam trufle z jednej trzeciej standardowej puszki skondensowanego mleka i wyszło mi około 15 trufli.

Przygotowanie:

  • Do dużej miski wlej mleko i wsyp wiórki.
  • Mieszaj, aż do dokładnego połączenia.
  • Dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na dużym talerzu (w przepisie jest na blaszce do pieczenia, musi być coś płaskiego).
  • Blachę albo talerz z truflami włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Smacznego !!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

trufle kokosowe domowe słodyczetrufle kokosowe domowe słodycze

trufle kokosowe domowe słodyczetrufle kokosowe domowe słodyczeTrufle kokosowe domowe slodycze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.