Tofu. Co to jest i dlaczego jest to superfood.

tofu

Tofu jest rodzajem sera, konkretnie jest sprasowanym twarogiem, otrzymywanym z mleka sojowego. Otrzymywany jest w procesie koagulacji, czyli ścinania się mleka sojowego. Jest świetnym źródłem białka, wapnia, fosforu, fitohormonów (które zmniejszają ryzyko nowotworu), kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz wielu witamin, zwłaszcza witaminy A i tych z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

tofuTofu jest popularne zwłaszcza w Chinach i Japonii, ale też w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie tofu stanowi zdrowe uzupełnienie bezmlecznych przepisów.

Superwłaściwości tofu są niekwestionowane. Istnieją badania, które potwierdzają, że spożywania różnych produktów sojowych działa przeciwnowotworowo, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, czy korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu. Badania wykazały, że kobiety, które spożywały przynajmniej raz w tygodniu produkty sojowe, mają zmniejszone ryzyko zachorowania na raka piersi.

Jak smakuje tofu?

Co ciekawe, wiele osób twierdzi, że tofu właściwie nie ma smaku i często przybiera smak potrawy, do której jest dodawany. Z powodu „braku smaku” tofu często się przyprawia i marynuje, aby nadać mu smaku.

Wyróżniamy tofu naturalne o smaku neutralnym,marynowane, wędzone i z dodatkami np z papryką, oliwkami, chili, pomidorami, bazylią, ziołami czy warzywami. Tofu  można dostać w większych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością i oczywiście przez Internet.

 

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • mimoza

    O jeny, teraz jak patrze na to zdjęcie to połączenie tofu i awokado to jest jakieś mistrzostwo smakowe! <3 Yummy!