Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami.

tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Na obiad przepyszna tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami. Dzięki niej na stole zrobiło się nagle bardzo kolorowo. Tarta jest świetnym pomysłem, jeśli chcesz kogoś zaskoczyć, bo nie jest to oczywisty pomysł na obiad. A szkoda, bo tarty (różne, różniaste) mogłyby być bardziej popularne w polskich domach. Może dlatego tak rzadko się pojawiają, bo wydają się być skomplikowane do przyrządzenia? Nie wiem. Wiem jednak to, że ta tarta z łososiem jest prostym do zrobienia daniem, ponieważ jako spód użyte zostało kupne ciasto francuskie. Należy się więc skoncentrować głównie na innych składnikach.

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pięć jajek
  • 100 ml 30% śmietanki
  • trzy pomidory
  • 150 g wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorku
  • jedno opakowanie sera mozzarella
  • pieprz, sól

tarta z łososiem, mozzarellą i pomidoramiPrzygotowanie:

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Do miski wbij pięć jajek, 100 ml śmietanki oraz dodaj pieprz i sól. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto francuskie wyjmij z opakowania. Możesz dodatkowo rozwałkować (żeby było jeszcze cieńsze).
  • Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie ostrożnie wyłóż formę ciastem, przyciskając go do dna i brzegów formy. Usuń wystające poza formę brzegi ciasta.
  • Formę z ciastem możesz wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
  • Pokrój łososia i mozzarellę na kawałki.
  • Na cieście rozłóż łososia, mozzarellę, pomidory oraz posiekany szczypiorek. Zalej wszystko mieszanką z jajek i śmietany.
  • Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut przy 160 stopniach (termoobieg)
  • Możesz podawać na zimno lub na ciepło

Smacznego ♥

Zapraszam na Facebooka:

tarta z łososiem

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares