Szybki i zdrowy lodowy mus owocowy!

mus lodowy

Lodowy mus? Co to takiego właściwie jest? 🙂

Lodowy mus jest to „coś” pomiędzy lodami, a musem. Nie jest tak zbity jak typowe lody, ma konsystencję musu, ale jest zimny i idealnie może zastąpić typowe lody w upalne dni. Zwłaszcza polecany jest dla osób, dla których lody ze sklepu zawierają zbyt wiele cukru. Aby zrobić ten mus potrzebne jest mleczko kokosowe, dojrzały banan, dodatkowe owoce (np. mrożone jagody, jeżyny, maliny, truskawki) i troszkę miodu, a i blender.

mus lodowy

 Jak zrobić lodowy mus owocowy?

 




Składniki dla dwóch osób:

  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • jeden dojrzały banan
  • szklanka mrożonych owoców np. jagód albo jeżyn
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Najpierw należy zamrozić banana – banana obierz ze skóry (banan po zamrożeniu jest zbyt twardy, żeby go obrać), pokrój na kawałki, kawałki rozłóż na czymś płaskim albo włóż do specjalnego foliowego woreczka do mrożenia i rozłóż woreczek również na płasko. Trzymaj w zamrażalniku minimum kilka godzin.
  • Do blendera ręcznego włóż zamrożone kawałki bananów, zamrożone owoce (ja akurat w tym przypadku kupiłam jeżyny z Hortexu), 3/4 szklanki mleka kokosowego i łyżeczkę miodu (można dwie łyżeczki).
  • Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mus smakuje najlepiej, gdy jest podany od razu.

mus lodowy

 

mus lodowy

 

mus lodowy

mus lodowy

 

Mus lodowy gotowy.

Smacznego !!

Zapraszam do przejrzenia innych przepisów na blogu kulinarnym Głodna Polka




 

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares