Szarlotka w kratkę. Po amerykańsku.

szarlotka w kratę. po amerykańsku

W wielu filmach, które były wyprodukowane w USA, zwłaszcza w komediach i filmach rodzinnych pojawia się specjalne ciasto, które jest niemal symbolem amerykańskiej sielanki. Chodzi o szarlotkę w kratkę, czyli tzw. American Pie. Okrągła, krucha, pachnąca cynamonem i pełna słodkich jabłek. Kiedyś, mam nadzieję spróbuję prawdziwą szarlotkę w jakimś amerykańskim domu albo rodzinnej cukierni, ale w tej chwili pozostaje mi próba upieczenia własnej.

Moja szarlotka wprawdzie nie jest ósmym cudem świata i daleko jej do tego tytułu, głównie ze względu na nieco niedbałą kratkę ;P Ale…była to moja pierwsza próba i następnym razem (a na pewno będzie następny) powinno być lepiej.

SZARLOTKA W KRATKĘ. PO AMERYKAŃSKU.

 

Składniki na małą, okrągła blaszkę:

Ciasto

  • dwie pełne szklanki mąki tortowej
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki maślanki
  • sześć łyżek zimnej wody
  • trzy łyżki masła
  • dwie łyżki mleka

Nadzienie:

  • pięć dużych, słodkich jabłek
  • cukier waniliowy
  • dwie łyżki wody
  • pół szklanki cukru
  • dwie do czterech łyżeczek cynamonu (zależy od preferencji)

Przygotowanie:

  • Pokrój jabłka w plastry albo kostkę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon i wodę. Dobrze wymieszaj. Odstaw na piętnaście minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, maślankę, wodę, mleko, masło oraz cukier waniliowy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki. Ugnieć ciasto.
  • Teraz musisz podzielić ciasto na dwie części. Część, która będzie przeznaczona na spód powinna być większa.
  • Rozwałkuj tę większą część ciasta i umieść w wysmarowanej masłem formie. Ciasto dociśnij dobrze do formy i usuń, w razie potrzeby jego nadmiar z brzegów.
  • Ułóż pokrojone jabłka. Sprawdź wcześniej, czy jabłka są smaczne, może trzeba będzie dodać więcej cukru albo cynamonu.
  • Drugą część ciasta dobrze rozwałkuj i wytnij długie pasy. Przepleć je ze sobą, aby utworzyć wzór kratki. Nie musi być idealny (tak jak w moim przypadku 😉 ). Paski ostrożnie docisnąć na krawędziach.
  • Na koniec możesz ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
  • Piecz przez około 50 -60 minut w 180 stopniach. Szarlotka będzie gotowa, gdy ciasto nabierze brązowej barwy.
  • Szarlotka najlepiej będzie smakować na ciepło, z gałką lodów, oblana sosem czekoladowym.

Smacznego ♥

Zapraszam na Facebooka:

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares