Szarlotka, która rozpływa się w ustach. Pycha !

szarlotka krucha

Są ciasta i są CIASTA. Ta szarlotka to jest właśnie CIASTO przez duże C. Wiem, co piszę, bo zjadłam i zrobiłam w swoim życiu dużo szarlotek, mniej lub bardziej udanych 🙂 Spód jest kruchy, masa jabłkowa jest słodka i maślana, a na górze króluje lekka pianka, nieco przypominająca bezę. Słodka, lekka i pyszna. Naprawdę warto chwilkę poświęcić swojego czasu, aby ją zrobić.

Ja swoją zrobiłam na Dzień Babci, więc włożyłam w nią dodatkowo dużo serca ♥♥♥ Wprawdzie następny Dzień Babci dopiero za rok, ale myślę, że nie musicie czekać aż tak długo, aby przygotować ją dla własnych babć 😉 Zresztą, wierzcie mi każdy szarlotkożerca będzie chciał  spróbować tej szarlotki.



KRUCHA SZARLOTKA Z PIANKĄ

krucha szarlotkaCzas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: średni

Składniki na tortownicę o standardowych wymiarach:

CIASTO:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • dwa żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 gr masła

MUS JABŁKOWY

  • około 10 średnich jabłek, najlepiej słodkich
  • pół kostki masła
  • jeden cukier waniliowy – 30 gr
  • łyżeczka cynamonu

WIERZCH

  • 6 białek
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

  • Polecam zacząć od zrobienia musu jabłkowego, żeby zdążył ostygnąć. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój na małe kawałki. Najlepiej jakby udało się pokroić je na w miarę równe kawałki, ale nie jest to konieczne. W garnku roztop pół kostki masła i dodaj pokrojone jabłka. Duś pod przykryciem przez kilkanaście minut – do momentu kiedy mus będzie miał lepką, papkowatą konsystencję. Pod koniec duszenia dodaj opakowanie cukru waniliowego i łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia – aby szybciej ostygło możesz przełożyć mus z garnka do miski.
  • Teraz należy zrobić spód, czyli ciasto. Do miski wsyp przesiane przez sitko dwie szklanki maki, dodaj 200 gr posiekanego masła (masło w temperaturze pokojowej), dwa żółtka oraz pół szklanki cukru pudru.  Ugniataj, aż do wyrobienia ciasta. Następnie uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim spód tortownicy, wcześniej lekko nasmarowanej margaryną. Wylep spód i lekko boki (tak jak na zdjęciu) i nakłuj go w kilku miejscach widelcem. Potem włóż spód do nagrzanego do 180 stopniu piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż spód będzie lekko brązowy.
  • W międzyczasie do miseczki wbij 6 białek i ubij je mikserem na sztywną, połyskującą piankę. Pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru, cały czas miksując.
  • Na upieczony spód wyłóż zimną (!) masę jabłkową, a na nią wyłóż piankę. Z pianką można się trochę pobawić i formować ją dowolnie. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopniu przez kilkanaście minut – do momentu kiedy pianka uzyska złocisty kolor.

szarlotka krucha

krucha szarlotkaSmacznego ! ♥

INNE PRZEPISY NA SZARLOTKI I CIASTA ZNAJDZIESZ TUTAJ

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

szarlotka krucha

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares