Szarlotka inna niż wszystkie!

szarlotka-beni

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Ten delikatny smak jabłek, aromatyczny zapach cynamonu…. Rozmarzyłam się…. Lubię wypróbowywać kolejne przepisy na ten rodzaj ciasta, bo każdy z nich jest wyjątkowy i wnosi coś nowego. Tym razem szarlotka jest niezwykle puszysta, a to wszystko dzięki białej piance.

SZARLOTKA

Składniki:

  • pół kilograma mąki tortowej
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik prażonych jabłek (najlepiej Prospona,  bądź Bakalland)
  • jedna szklanka cukru
  • cynamon

szarlotka

szarlotkaPrzygotowanie:

  •  Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki.
  •  Wsyp do żółtek mąkę, lekko roztopioną margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagnieć ciasto energicznym ruchem.
  • Zagniecione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki lub zamrażarki. Wcześniej podziel ciasto  na dwie części w proporcji 1/3 na 2/3.
  • Ubij białka. Na początku ubijania dodaj szczyptę soli i gdy ubiją się na prawie sztywną pianę, dodaj stopniowo pół szklanki cukru.
  • Wyjmij ciasto (twarde) i zetrzyj większą część ciasta na tarce prosto na blachę (spód ciasta).
  • Wyłóż jabłka na ciasto (na spód), posyp cynamonem lub cukrem cynamonowym.
  • Przykryj jabłka ubitą pianą.
  • Na pianę delikatnie zetrzyj tarką pozostałą część ciasta. Można jeszcze górę posypać cynamonem.
  • Wstaw do piekarnika, piecz około 45 – 50 minut w 160 stopniach (termoobieg).

Smacznego! ♥

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares