Szakszuka, czyli Wielki Bałagan.

szakszuka

Szakszuka jest popularnym daniem pochodzącym z terenów Bliskiego Wschodu i oznacza Wielki Bałagan.  Jest to danie bardzo popularne zwłaszcza w Tunezji, Egipcie, Maroku i Izraelu. W skrócie są to jajka ugotowane w sosie pomidorowym. Tradycyjnie szakszukę podaje się na żeliwnej patelni albo glinianym tadżinie (arabskie naczynie służące do przygotowania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem). Podobno w Izraelu szakszuka polecana jest jako lek na kaca.

W Polsce szakszuka nadal jest mało spopularyzowana pomimo tego, że jest to proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. I co ciekawe, można je sobie przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Szakszuka ma wiele odmian. Nawet jak wpiszemy w Internecie frazę „przepis na szakszukę” wyskoczy nam mnóstwo różnych przepisów. Myślę, że aby zjeść szakszukę według tego pierwotnego przepisu należy udać się gdzieś na Bliski Wschód 😉

Tymczasem jesteśmy w Polsce i polecam przepis przygotowany przez dietetyk i psychodietetyk Dominikę Beneturską.

PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ

 

szakszuka przepis

 

Składniki na szybką szakszukę:

  • 2 jaja
  • 1 duży pomidor
  • 2 pieczarki
  • kawałek cebuli
  • pół papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju

Przygotowanie szybkiej szakszuki:

  • Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni na oleju.
  • Dodaj pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz pokrojone pieczarki.
  • Pomidora sparz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć pomidora na patelnię. Gdy pomidor zacznie puszczać sok wbij jajka (tak jak wbija się jajka sadzone).
  • Przypraw wszystko solą i pieprzem i przykryj patelnię pokrywką. Podgrzewaj do momentu aż białka się zetną.
  • Na sam koniec udekoruj danie natką pietruszki.

Smacznego!!!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

szakszuka

szakszuka przepis

szakszuka

szakszuka przepis

szakszuka

szakszuka przepis

szakszuka przepis

szakszuka

szakszuka

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.