Sosy z masła klarowanego. 5 różnych sosów

masło klarowane

Masło klarowane (ghee) robi ostatnio furorę. Jest to składnik, który zdecydowanie warto mieć w domu. Masło to jest pozbawione kazeiny, czyli białka mleka i jest oczyszczony z zanieczyszczeń. Coraz więcej osób odkrywa ciekawe właściwości tego rodzaju masła. Masło klarowane wytwarza się poprzez podgrzewanie masła, odparowanie z niego wody, a następnie oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych.

butterrJak zrobić masło klarowane?

Masło roztopić w rondelku. Raz zagotować, zdjąć z ognia i odstawić. Kiedy masło będzie całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała pianka, czyli kazeina, którą zbieramy (usuwamy) łyżką. Kiedy ją zbierzemy, dostaniemy czyste masło. Można jeszcze takie masło przelać przez cienkie sitko.

SOSY Z KLAROWANEGO MASŁA

SOS CZOSNKOWY

Do gorącego sklarowanego masła, dodaj trochę soli i bardzo drobno posiekanego czosnku. Taki sos pasuje do ryb.

SOS MIGDAŁOWY

Migdały pokroić w małe płatki i zrumienić na sklarowanym maśle. Posolić i podawać do ryb np. pstrąga czy do innego rodzaju mięs.

SOS ESTRAGONOWY

Do sklarowanego masła dodaj świeżo posiekany estragon. Dodaj odrobinę białego wina i soli. Idealny do szparagów.

SOS PIETRUSZKOWY ALBO BAZYLIOWY

Listki pietruszki albo bazylii posiekać i dodać do sklarowanego, gorącego masła. Doprawić sokiem z cytryny, solą i skórką z cytryny. Podawać do ziemniaków i drobiu.

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.