Śledzie w oleju. Najprościej!

śledzie w oleju

Śledzie w oleju na sposób tradycyjny. Jest to wielokrotnie sprawdzony przez moją mamę przepis, a że zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a potem Sylwester to warto sobie ten przepis przypomnieć. Śledzie w oleju to chyba najpopularniejszy sposób na przygotowanie tych tłustych ryb.

Co ciekawe, śledzie mają liczne wartości odżywcze – są cennym źródłem białka, rożnych witamin i mikroelementów. Śledzie zawierają sporo tłuszczu, ale to dobrze, bo aż 70 procent to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. super wartościowe dla naszego zdrowia kwasy omega-3.

Śledzie w oleju są niezbędnym daniem w tym świątecznym okresie. Warto wypróbować ten konkretny mega prosty przepis.

śledzie w olejuŚLEDZIE W OLEJU

Składniki na śledzie w oleju:

– jeden kg śledzi solonych
– 4,5 cebul

– olej

Przygotowanie śledzi w oleju

– Śledzie moczyć w wodzie przez około dwie, trzy godziny.

– Po tym czasie odsączyć na sitku.

– Cebulę pokroić w plasterki.

– Cebule i śledzie układać w dużym słoiku warstwami. Raz cebula, raz śledzie.

– Wszystko zalać olejem.

– Śledzie w oleju najsmaczniejsze będą następnego dnia.

Zapraszam na stronę główną bloga kulinarnego Głodna Polka – KLIK

Wypróbuj też śledzie w oleju z suszonymi pomidorami! – KLIK

Najprostsze śledzie w oleju gotowe!!

śledzie w oleju

śledzie w oleju

śledzie w oleju

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.