Sernik na zimno, czyli szybko i bez pieczenia.

sernik na zimno bez pieczenia

Sernik to niemal stały gość w większości polskich rodzin. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na „pyszniaty”, jak mówi mój wuja sernik. Nie inaczej jest w mojej rodzinie. Jednak tym razem postanowiłam wypróbować sernik na zimno, czyli bez konieczności pieczenia. Smakuje trochę inaczej, ale tak jak te tradycyjne, jest wart grzechu.

SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI

Składniki na mniejszą blaszkę:

  • twarde, maślane herbatniki
  • pół kilograma twarogu z wiaderka albo zwykłego (wtedy należy go dobrze zmielić)
  • szklanka mleka w proszku
  • jedna kostka masła
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka borówek (bądź innych miękkich owoców np. truskawek, malin).

sernika na zimno bezpieczenia

Przygotowanie:

  • W misce umieść miękkie masło, cukier puder i mleko w proszku. Delikatnie ucieraj mikserem. Stopniowo dodaj twarożek. Całość, ucieraj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę.
  • Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki i ostrożnie nałóż na herbatniki przygotowaną masę serową.
  • Masę udekoruj owocami – owoce lekko dociskaj do masy.
  • Ciasto odstaw do lodówki na dwie godziny albo dłużej. Im dłużej w lodówce, tym lepiej.

sernik na zimno bez pieczeniaSmacznego ♥

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.