Ryż na mleku.

ryż na mleku

Ryż na mleku – prosty i pyszny pomysł na obiad! Można go podawać z cynamonem, owocami, konfiturami, bakaliami, czy sosem.

ryż na mlekuRYŻ NA MLEKU

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 250 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do garnka i dodaj masło. Mleko zagotuj.
  2. Dodaj ryż i cukier. Gotuj na małym ogniu do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
  3. Ryż musi  napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. Cały proces powinien trwać około 30 minut
  4.  Garnek z ryżem ściągnij z pieca, przykryć przykrywką albo talerzem i zostaw na ok. 2 minuty. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
  5. Gotowy ryż rozłóż do miseczek. Podawaj na ciepło lub zimno. Możesz oprószyć cynamonem.
Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.