Rodzinny, kilkudziesięcioletni przepis na pierniki ♥

pierniki wigilijne

W domu mojej babci Świętami pachniało już trzy tygodnie przed 24 grudnia, jeszcze zanim ktokolwiek zdążył pomyśleć o choince. Wszystko za sprawą aromatycznych pierników, które babcia robiła w ogromnej ilości. Piszcząc ogromnej mam na myśli naprawdę bardzo dużą ilość, coś w rodzaju kilku setek pierników 🙂 Babcia wcale nie korzystała z małych foremek, to były dużżże foremki i dużżże pierniki 🙂

Do robienia pierników babcia zaciągała czasami kilka osób. Masa była bardzo gęsta i przy dużej ilości niezwykle ciężko się ją mieszało. W związku z tym mój dziadek i mama trzymali misę (to nie była miska, tylko gigantyczna misa), a jeden z moich wujków w tym czasie mieszał składniki. Często wujek i dziadek musieli się wymieniać rolami, bo masa gęstniała i jeden mężczyzna nie dawał rady 🙂 Po upieczeniu pierników i ich wystygnięciu ja z siostrą dekorowaliśmy pierniki ciemną, kakaową polewą. Pierniki leżały wszędzie -na ogromnym kuchennym stole, szafkach, stolnicach i każdej płaskiej powierzchni, którą dało się znaleźć w kuchni. Leżały i czekały aż zostaną oblane polewą.

Pierniki babci miały to do siebie, że starczały na wiele tygodni. Na początku były raczej miękkie, ale z każdym kolejnym tygodniem twardniały. Członkowie naszej rodziny podzielili się nawet na tych, co wolą pierniki z tych pierwszych dni, czyli ich miękką wersję i na tych z ostatnich dni, czyli wtedy kiedy są najbardziej twarde. Największym zwolennikiem twardych pierników był mój dziadek i jemu pierniki najbardziej smakowały już po Świętach.

Dzisiaj „produkcją” pierników zajmuje się moja mama i też robi ich w sporej ilości, chociaż już nie w takiej jak babcia. Z reguły robi z 3 kg mąki i starczy ich na jakieś trzy tygodnie dla kilku osób. Ja podaję przepis na pierniki z 1 kg mąki, bo zdaję sobie sprawę z tego, że nie we wszystkich domach pierniki piecze się po kilka setek sztuk 🙂

PRZEPIS NA PIERNIKI BABCI TERESY

przepis na pierniki wigilijne




Czas przygotowania: długo 🙂 wyrobienie masy – około 30 minut, masa musi poleżeć przynajmniej jeden dzień, potem należy wykroić z masy pierniki i je upiec -wykrojenie i pieczenie około 30 minut, potem opcjonalnie można polać pierniki polewą – też pewnie z 30 minut.

Poziom trudności -od średniego do stosunkowo trudnego.

Składniki na pierniki z jednego kilograma mąki:

  • 35 dkg cukru
  • 35 dkg miodu (połowa prawdziwego i połowa sztucznego miodu)
  • 35 dkg margaryny
  • 1 kg mąki
  • 3 całe jajka
  • przyprawa do pierników – 20 gr, całe opakowanie, można z półtora opakowania
  • jedna czubata łyżka ciemnego kakao
  • 10 gr amoniaku
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia – 30 gr
  • opcjonalnie: orzechy

Przygotowanie:

  • Cukier, miód i margarynę razem zagotuj w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj do tego opakowanie przyprawy do pierników i czubatą łyżkę ciemnego kakao. Dobrze wymieszaj.
  • W osobnej misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Następnie masę z garnka przelej do miski z mąką. Dobrze wymieszaj.
  • Teraz do masy pojedynczo dodawaj jajka. Cały czas mieszaj.
  • Na koniec dodaj amoniak rozpuszczony w ciepłej wodzie (wody tylko tyle, żeby rozpuścić amoniak). Znowu wszystko dobrze wymieszaj.
  • Ciasto lekko oprósz na wierzchu mąką, przykryj ręcznikiem i odstaw na minimum jeden dzień (można spokojnie dłużej). Następnie wykrój z masy pierniki i piecz w 180 stopniach przez około 10 – 15 minut (najlepiej kontrolować cały czas, jak wyglądają). Możesz też dodać kawałek orzecha włoskiego na środek piernika (jak już wykroisz z masy piernika, a przed tym jak włożysz go do piekarnika)
  • Kiedy pierniki wystygną można je polukrować….

Na zdjęciu masa po oprószeniu jej mąką – będzie musiała odstać jeden dzień:

wigilijne przepis na pierniki

 

Jak zrobić kakaowy lukier do pierników?




wigilijny przepis na piernikiSkładniki:

  • 10 łyżek wody
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Wlej wodę do rondelka. Ustaw kuchenkę na mały ogień. Dodaj przesiany przez sitko cukier puder. Mieszaj, aż do całkowitego połączenia.
  • Na koniec dodaj kakao. Mieszaj, aż do połączenia składników.
  • Lukier nakładaj na ostudzone pierniki.

Smacznego! ♥♥♥

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

wigilijny przepis na pierniki

 

przepis na pierniki wigilijne

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.