Pulpety rybne w zalewie octowej

pulpety rybne

Pulpety rybne w zalewie octowej

pulpety rybneSkładniki:

  • 0,5 fileta rybnego np.sola
  • jedno jajko
  • jedno cebula
  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

na zalewę octową:

  • dwie szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jedna łyżka ksylitolu
  • jedna łyżeczka soli
  • jedna cebula

Przygotowanie:

  • Filet zmiel, dodaj jajko i płatki.
  • Cebulkę podsmaż delikatnie i dodaj do ryby. Odstaw na 15 minut do zgęstnienia.
  • Uformuj male kuleczki.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na pergaminie układaj kulki rybne lekko skropione oliwą. Piecz około 20 minut do zarumienienia.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej i wsyp wszystkie składniki. Zagotuj. Do wrzątku wrzuć pokrojone krążki cebuli.
  • Poczekaj aż zalewa ostygnie i zalej podpieczone i ostudzone pulpeciki letnią zalewą.

pulpety rybne

pulpety rybne

pulpety rybne

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Justyna | jakogarniam.pl

    wygląda pysznie! 🙂