Powidła ze śliwek. Bez mieszania.

powidła ze śliwek

Jak byłam dzieckiem babcia spędzała całe godziny przy robieniu przepysznych powideł ze śliwek. Cała kuchnia pełna była koszy z dojrzałymi, pachnącymi śliwkami, które magicznie zamieniały się w słodkie powidła, które cała rodzina jadła przed długie miesiące. Teraz robi je moja mama. Wprawdzie z nieco mniejszej ilości śliwek, niż babcia, ale równie smacznie. Co ciekawe, moja mama ma inną metodę na powidła, a konkretnie jest to metoda bez mieszania powideł. Zasada jest tutaj jedna: „musisz powstrzymać się od zamieszania. Jeśli zamieszasz chociaż raz, będziesz już musiała mieszać ciągle”.

powidła ze śliwek

Składniki:

  • 5 kg śliwek
  • dwie szklanki cukru
  • 2 łyżki octu zwykłego

Przygotowanie:

  • Śliwki wydryluj i przekładaj do dużego garnka. Uwaga! Na samym początku, na dnie ułóż dwie pierwsze warstwy miąższem do spodu. Resztę śliwek wsyp bez układania. W połowie wsypywania śliwek posyp je szklanką cukru.  Na sam wierz również posyp je szklanką cukru. Na koniec polej dwiema łyżkami octu. Nie mieszaj!
  • Odstaw na 12 godzin i nie przykrywaj garnka. Po tych 12 godzinach zacznij gotować na najniższym ogniu. Gotuj około 5 – 6 godzin bez przykrycia. NAJWAŻNIEJSZE! Nie mieszaj ani razu!!! Jeśli nawet raz zamieszasz, to śliwki się przypalą.
  • Po tym czasie (5-6 godzinach) zamieszaj. Dopiero teraz, pierwszy raz można zamieszać (wcześniej, po zakończeniu gotowania, a przed zamieszaniem możesz chochelką odlać nadmiar soku)
  • Na koniec przełóż gorące powidła do wyparzonych słoików, postaw do góry dnem i zostaw do całkowitego ostudzenia.

powidła ze śliwek

Gotowe!

 

Zapraszam do polubienia strony na Facebooku:

powidła ze śliwek

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.