Placki z twarogiem. Na lekkie śniadanie♥

placki z twarogiem

Placki z twarogiem to propozycja dla tych, którzy mają więcej czasu na przygotowanie smacznego śniadania.  Przyjaciółka przygotowała je na niedzielne śniadanie i chociaż zrobienie ich zajmuje nieco więcej czasu niż np. przy owsiance czy kanapkach, to zdecydowanie są warte tego czasu.

placki z twarogiemPLACKI Z TWAROGIEM

Składniki na placki z twarogiem:

  1. 250 g twarogu
  2. trzy czubate łyżki mąki
  3. trzy jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  4. dwie łyżki cukru pudru
  5. dodatek do placków: dżem, powidła, jogurt grecki wymieszany z miodem albo masło orzechowe

Przygotowanie placków z twarogiem:

  1. Do miseczki włóż twaróg, następnie dodaj żółtka i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier puder i mąkę  i wszystko wymieszaj.
  2. Białka z trzech jajek ubij na sztywna pianę i dodaj do miski z masą twarogową. Delikatnie połącz składniki łyżką.
  3. Nałóż porcje ciasta np. czubatą łyżkę na rozgrzaną, suchą patelnię i rozprowadzić ją  formując placek. Zmniejsz ogień do minimum i smaż po około 3 minuty każdą ze stron.
Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.