Placki z cukinii.

placki z cukinii

Placki z cukinii są bardzo proste do przygotowania. W tej chwili trwa sezon na cukinie i takie placki powinnien wypróbować każdy miłośnik tych warzyw. Są sycące i idealne na lekki obiad.

Cukinia to spolszona nazwa włoskiego słowa zucchino. Nie jest warzywem, które Polacy znają od wieków. Wręcz przeciwnie, w Polsce przyjęła sie dopiero w latach powojennych, a prawdziwy boom przeżywa dopiero od kilkunastu lat. Pomimo tak krótkiej historii powstało wiele przepisów z cukinią w roli głównej. A placki z cukinii są tego najlepszym przykładem 🙂

JAK ZROBIĆ PLACKI Z CUKINII

placki z cukinii

Przepis na około 10 placków :

  • jedna średnia cukinia (na oko 3 szklanki startej cukinii)
  • dwa jajka
  • pół szklanki mąki
  • jedna duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Cukinię umyj, pokrój (nie musisz obierać ze skórki), a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na kilkanaście minut (cukinia musi puścić wodę). Po tym czasie odciśnij z cukinii wodę.
  • Jedną marchewkę zetrzyj na tarce.
  • Startą cukinię i marchewkę umieść w misce. Dodaj  pół szklanki mąki, starty czosnek, suszony koperek, dwa całe jajka i pieprz. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej mąki.
  • Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu przez około 2-4 minuty z każdej strony (czas zależy od grubości placka i mocy palnika). Usmażony placek będzie miał brązowo – zielony kolor.

PLACKI Z CUKINII GOTOWE!

placki z cukinii

placki z cukinii

 

placki z cukinii

 

placki z cukinii

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.