Placki z bobu. Ciekawe wykorzystanie bobu.

placki z bobu

Bób to roślina strączkowa, która jest jedną z najdłużej uprawionych roślin w historii ludzkości.  Ma mnóstwo składników odżywczych, zawiera w sobie dużo białka, obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie anemii. Nic więc dziwnego, że jest tak popularny i chętnie jedzony od wielu pokoleń.

Bób najlepiej kupować w strąkach i łuskać ziarna tuż przed jedzeniem. Niestety, w Polsce przyjęło się sprzedawać wyłuskany bób zapakowany w foliowe torebki. Wtedy warto ugotować go najszybciej, aby nie zaczął się psuć.

Dzisiaj postanowiłam zrobić coś nietypowego i coś co moja rodzina jadła po raz pierwszy  życiu, czyli placki z bobu. Składniki są łatwo dostępne, dlatego zrobienie tych placów nie przysporzy większych problemów. Wszystko, czego potrzebujesz to oczywiście bób, trochę mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, czosnku, marchewki i jajka.

 Jak zrobić PLACKI Z BOBU?

placki z bobu

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: pół godziny

Składniki na placki dla około 4 osób:

  • około 700 gr bobu
  • 4 jajka
  • cztery czubate łyżki mąki pszennej
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • pęczek koperku
  • dwie małe marchewki
  • dwa ząbki czosnku
  • śmietana 12 %
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Najpierw należy ugotować bób. A jak ugotować bób? Bób opłucz pod zimną wodą, a następnie włóż do garna z gotująca się wodą (na jedną szklankę bobu dwie szklanki wody). Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Bób gotuj na dużym ogniu i pod przykryciem. Gotuj około 15 minut – przed wyjęciem warto sprawdzić, czy bób jest już miękki. Następnie przełóż bób z garnka na sitko i przepłucz zimną wodą. Obierz bób ze skórki (każde ziarno wyciśnij ze skórki).
  • Do malaksera/blendera wrzuć obrany bób i zblenduj na gładką masę. Jeśli masz mniejszy blender, to warto blendować bób mniejszymi porcjami. Do osobnej miski przełóż masę z bobu i dodaj do niej cztery jajka, cztery łyżki mąki pszennej, dwie łyżki mąki ziemniaczanej,  dwie starte małe marchewki, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj albo dobrze wymieszaj łyżką. Konsystencja masy powinna być zwarta i dość gęsta. Jeśli jest za luźna, to należy dodać więcej mąki.
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż placki z obu stron, na średnim ogniu przez kilka minut. Jeden placek to około dwie pełne łyżki masy.
  • Placki z bobu podawaj od razu. Najlepiej ze śmietaną i koperkiem.

PLACKI Z BOBU GOTOWE! Smacznego ♥

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

placki z bobu

placki z bobu

placki z bobuBlog kulinarny Głodna Polka to mnóstwo przepisów w jednym miejscu – sprawdź !

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares