Placki bananowe. Słodkie fit śniadanie.

placki bananowe

Banan i jajko. Tylko dwa składniki, a ile słodkiej przyjemności 😉 Kto by pomyślał, że banan nada się do smażenia go na patelni?  Podobno placki bananowe często jadane są przez sportowców i osoby na diecie.  Co wiec szkodzi, żeby stały się również potrawą dla całej reszty? 🙂

Od razu muszę przyznać, że nie jest super łatwo usmażyć te placki, zwłaszcza za pierwszym razem. Placki są bardzo delikatne, dlatego każdy zły ruch może skończyć się rozwaleniem się placka. Metodą prób i błędów doszłam do następujących wniosków:

  1. Placki bananowe smaż na małym ogniu.
  2. Formuj małe placki (właściwie powinnam w tytule napisać placuszki, a nie placki). Z większym jest ryzyko, że część się rozwali.
  3. Wybierz dużego i dojrzałego banana
  4. Ilość oleju nie powinna być duża, ale musi pokrywać całą patelnię.
  5. Dobrze rozgrzej olej zanim wlejesz na patelnię masę.
  6. Do przerzucenia placka najlepiej nada się teflonowa, lekko wygięta łopatka.

PLACKI BANANOWE

placki bananoweStopień trudności: średni

Czas przygotowanie: 15 minut

Składniki dla jednej osoby:

  • jeden, duży dojrzały banan
  • jedno jajko
  • olej kokosowy do smażenia
  • cynamon – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • W małej miseczce rozgnieć banana widelcem.
  • Dodaj jajko i dobrze wymieszaj z bananem na jednolitą konsystencję. Możesz też banana i jajko zlendować w blenderze. Warto dodać szczyptę cynamonu.
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
  • Nalej trochę masy na patelnię, formując malutkie placki.
  • Smaż przez kilka minut z jednej strony. Po tym czasie powinni pojawić się małe bąbelki – gdy się pojawią  przerzuć  bardzo ostrożnie placek na druga stronę. Smaż aż placek nabierze złoto-brązowego koloru.

placki bananowe

placki bananowe




placki bananowe

placki bananoweSmacznego !!

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares