Piernik na Boże Narodzenie

20191224_150019

Piernik na Boże Narodzenie. Przepis stosunkowo łatwy i szybki.

PIERNIK NA BOŻE NARODZENIE

piernik świątecznySkładniki na piernik:

  • około 125 g masła
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka cukru
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej albo piernikowej
  • pełna łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka mleka
  • dwa jajka
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie piernika:

  • Na małym ogniu roztop masło i dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj miód, przyprawę korzenną albo piernikową, kakao i cynamon,podgrzewając jeszcze chwilę na małym ogniu.
  • Zdejmij z ognia i dodaj sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając, dodaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę. Końcowa masa musi być bez grudek mąki.
  • Foremkę keksową wysmaruj tłuszczem i wysyp na nią trochę mąki. Wylej masę do foremki.
  • Piecz w 175 stopniach przez 50 minut. Może być trochę dłużej (po 45 minut sprawdź czy wetknięty patyczek jest suchy).
  • Po ostudzeniu piernika przekrój go wzdłuż raz albo dwa razy (zależy jak chcesz) i przełóż go powidłami śliwkowymi.
  • Przełożony piernik możesz polać polewą czekoladową albo oprószyć cukrem pudrem.

Piernik świąteczny gotowy!!

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.