Pieczony ryż ze śliwkami.

pieczony ryż

Pieczony ryż ze śliwkami suszonymi

pieczony ryżSkładniki:

  • jedna paczka ryżu jaśminowego
  • jedna szklanka mleka
  • kilkanaście śliwek suszonych bez pestek
  • jedna szklanka soku z jabłek
  • cynamon, ksylitol

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny – mały
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • ksylitol

Przygotowanie:

  • Śliwki rozgotuj w soku jabłkowym.
  • Ryż ugotuj na mleku i dodaj do niego trochę ksylitolu. Można użyć mleka krowiego lub roślinnego.
  • W naczyniu ułóż ugotowany ryż, a na to śliwki. Następnie ułóż kolejną warstwę ryżu i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut i piecz w 170 stopniach.
  • Jak zrobić sos? Połącz ze sobą wszystkie składniki, czyli opakowanie małego jogurtu, sok z cytryny, skórkę i trochę ksylitolu (wedle uznania).
  • Po upieczeniu zjedz z polanym sosem.

Pieczony ryż ze śliwkami przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska

pieczony ryż

pieczony ryż

pieczony ryż

pieczony ryż

IMG-20191215-WA0025

 

pieczony ryż

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.