Pełnoziarniste ciastka stempelki ♥

IMG-20191202-WA0035

Ciastka stempelki. Według przepisu dietetyk i psychodietetyk Dominiki Beneturskiej

ciastka stempelkiPEŁNOZIARNISTE CIASTKA STEMPELKI

Składniki na ciastka:

  • 125 g masła
  • 80 g ksylitolu
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • jedno jajko
  • jedna łyżeczka kardamonu i cynamonu
  • dwie łyżki mleka

Przygotowanie:

  • W misce utrzeć masło z ksylitolem na jasną, puszystą pianę.
  • Dodać jajko, zmiksować.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z kardamonem, dodać mleko i zmiksować.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (trzymać około 30 minut)
  • Z ciasta odrywać kawałki i formować w kulki.
  • Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

ciastka stempelki

ciastka stempelki

ciastka stempelki

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Wyglądają przepięknie i brzmią na łatwe w zrobieniu. Ja mam tylko ten kłopot, że nic z ciast i ciasteczek mi nie wychodzi. Ale jakbym takie ciastka dostała pod choinkę, to skakałabym z radości jak dziecko!

    • Pewnie.Własnoręcznie robione ciasteczka to w ogóle dobry pomysł na prezent 🙂