Nietypowa, ale pyszna, czyli tarta według przepisu z książki „Retrowarzywa”!

Retrowarzywa tarta z jarmużem

Jestem wielką fanką tart, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Z wielką chęcią wypróbowuje każdy przepis na tartę, który wyda mi się ciekawy i przykuje moją uwagę. Ostatnio natrafiłam na jeden z takich ciekawych przepisów. Właściwie muszę przyznać, że przepis ten wydał mi się tak nietypowy, że nawet zwątpiłam, czy z podanych w przepisie składników może wyjść coś dobrego. Na szczęście, wyszło nie tylko coś dobrego, ale wręcz pysznego.

Przepis na tartę zaczerpnęłam z pięknie wydanej książki kucharskiej Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza „Retrowarzywa” (wyd. samo sedno).  W książce tej główną rolę grają warzywa, które właściwie można nazwać naszymi lokalnymi „superfoods”.  „Retrowarzywa” pełne są przepisów kulinarnych (ponad 100) z wykorzystaniem buraków, rabarbaru, pasternaków, skorzonery, jarmużu, brukwi i tapinamburu. Między nami mówiąc, nie miałam pojęcia, że  te nieco zapomniane już warzywa mają w sobie taki kulinarny potencjał.  Autorzy świetnie połączyli tradycyjny charakter tych warzyw z nowoczesnymi i efektownymi trendami kulinarnymi.

Wracając do tarty… główną rolę w tym przepisie odgrywa jarmuż. Sami przyznajcie, że użycie jarmużu do tarty jest dość odważnym rozwiązaniem. Ale jeszcze odważniejszym jest połączenie go z batatem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i śmietaną. Po zjedzeniu tarty mogę jednak stwierdzić, że warto być odważnym….

 Jak przygotować tartę z jarmużem?

 

tarta z jarmużem retrowarzywa

Stopień trudności: średni

Forma na tartę ma 28 cm

Składniki:

na ciasto:

  • 125 gr masła
  • 250 gr mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

na farsz:

  • 450 gr batatów
  • 125 gr jarmużu
  • 75 gr suszonych pomidorów
  • 150 gr złocistego sera pleśniowego (ja kupiłam ser pleśniowy z błękitną pleśnią)
  • 350 gr śmietany 18 %
  • 2 jajka plus jedno białko z ciasta
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  • Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj pozostałe składniki na ciasto, szczyptę soli, a następnie posiekaj nożem i wymieszaj. Wyrób ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodóki na około 45 minut.
  • Obierz bataty i pokrój je w kostkę. Gotuj bataty na półtwardo przez około 7 minut. Osusz i ostudź.
  • Umyj jarmuż, drobno posiekaj (bez twardej łodygi), a następnie przelej go wrzątkiem i osusz.
  • Pokrój pomiodry na małe części
  • Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
  • Rozstrzep śmietanę z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty ser, bataty, jarmuż i pomidory. Wymieszaj wszystko.
  • Ciasto rozwałkuj i nałóż na formę. Nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temparatury 180 stopni, po czym ściągnij folię i piecz przez kolejne 3 minuty. Nałóż farsz i piecz jeszcze przez 35 – 40 minut.

Smacznego !!

tarta z jarmużem retrowarzywa

Na blogu z pewnością pojawi się niejeden przepis z tej książki!

 

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

tarta z jarmużem retrowarzywa

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares